HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2011.06.12. 21:00 sorger

ANENZEPHALIA/INADE/OPERATION CLEANSWEEP CD (Teito Sound Company, 2006)

Címkék: lemezkritika

Az alábbiakban terítékre kerülő kiadvány vitathatatlanul az absztrakt zajzene egyik alapvetése. Három német power-noise, noise-ambient csapat összefogása egy erőteljes, távolról sem elhanyagolható ázsiai szál bevonásával.

Az albumot a Brigant Moloch által dirigált ANENZEPHALIA nyitja egy bő 10 perces, a zenekar egyéb munkáit figyelembe véve túlzás nélkül visszafogottnak is minősíthető szerzeménnyel (Weltgleichschaltung 2006). Lassan építkező, széttördelt, karcos, sistergő zaj és rongyosra effektezett hangbejátszások uralják ezt a kompozíciót, talán kevésbé vad összképet mutatva, mint amit korábban már megszokhattunk a dalaik által. Nyugodt mederben, csordogálva felfejlődő, a közepére érve azonban megrázó pillanatokat tartogató "dalról" van szó, amely mutat ugyan hiányosságokat, de azért bőven érdemes a meghallgatásra, igaz, szilárd meggyőződésem, az ANENZEPHALIA fő ereje a személyesen megtapasztalt, színpadi produkcióban rejlik. Lemezen sem rossz, amit művelnek, de azért mégsem az igazi.

A sorban következő csoport az elsősorban a dark ambient műfajában vitézkedő INADE (a Loki Foundation házi zenekara) két darabbal képviselteti magát (Asteroid Probe, 3 Million Minds). Azokat, akik ismerik őket, nem érheti különösebb meglepetés, most is a mélyből feltörő, hipnotikus erejű, néhol gurgulázó, máshol harsányabb, sötét tónusú ambient a meghatározó, némi mértékkel és eleganciával adagolt industriallal fűszerezve, kevés meglepetéssel, de határozottan megbízható minőséget képviselve. Egyértelmű számomra, hogy jelenleg a műfajon belül az INADE simán a legjobbak közé tartozik.

Az albumot záró OPERATION CLEANSWEEP szintén két dallal (Japan, Untitled) járult hozzá az anyag sikeréhez. Ez a germán duó még a rendkívüli módon mellőzöttnek tekinthető, rétegzenének minősülő power-noise szcénában is háttérbe húzódó, kevéssé frekventált törekvésként ismeretes, valljuk be, többé-kevésbé ezáltal is a kultusz státuszt erősítve. Bevallom az itt felvonultatott szerzeményeik engem csekély hiányérzettel töltenek el, kevésnek és gyengének érzem ezt a produkciót, hallottam már tőlük sokkal jobbat is (például a klasszikus Powerhungry albumot), de azért most sem követtek el végzetes hibákat, csak nekem túl szellősek az itt felsorakoztatott témák.

Röviden összegezve, egy remek összeállításról, kitűnő kezdeményezésről van szó tehát, három - a műfajon belül - meghatározó zenekarral, melynek kuriózumértéke vitathatatlan (még úgy is, hogy nem minden dal sikerült egyformán erősre), ellenben, ha valaki csak most ismerkedik a műfajjal, vagy konkrétan a szóban forgó trióval, úgy inkább a stúdiólemezeket ajánlom, vagy tessék rájuk koncerteken vadászni (az INADE például az idei Treffenen is elcsíphető lesz). A kiadvány csomagolása speciális műanyag tok, egy-egy inzert társaságában a zenekaroktól.

www.myspace.com/anenzephalia

www.myspace.com/audiomythology

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása