HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2019.03.16. 13:00 balazs_k

Ismét közeleg a WGT

Címkék: koncertajánló

wgtbanner2.jpgBár a fellépők több mint felét már nyilvánosságra hozták, eddig még igazi nagy dobást nem jelentettek be a 2019-es WGT-re (ahogy ezt az elmúlt években megszokhattuk), de azért így is bőven van mit ajánlani az oldalunk irányvonalába vágó együttesek közül, és hátra van még három hónap, addig még sok minden történhet.

Rögtön egy új zenekarral kezdenénk a sort, de nem kezdőkről van szó: az olasz Lust Syndicate Simone Salvatori (Spiritual Front) bugyuta mondanivalójú, de zeneileg mindenképpen izgalmas antikapitalista martial industrial projektje. És ha már Olaszország és harciasság, akkor itt kell megemlíteni a harcias középkori neofolk őszenekarát, a Camerata Mediolanensét. Maradva még az olaszoknál, de már csendesebb vizekre evezve, megemlíthetjük a neoklasszikus Ashramot is, ráadásul a zenekar két tagja, Luigi Rubino zongorista és Edo Notarloberti hegedűs (aki korábban az Arginében is játszott) külön-külön, szólóban is fellépnek a fesztiválon.

Az elmúlt évek pozitív fejleménye, hogy szinte minden évben van legalább egy (néha több) magyar fellépő (az első 10-15 évben ez nem igazán volt jellemző), idén a Moon and the Nightspirit lesz az. Volt egy időszak (2008 és 11 között), amikor szinte minden évben játszottak, de aztán ennek valamiért vége szakadt, most 8 év után térnek vissza a Treffenre.

Többször felmerült már, hogy mennyire lehet a King Dude-ot ehhez a körhöz sorolni (még). Zeneileg (már) nem igazán, de a gyökerei végül is innen származnak, a kapcsolódási pontok továbbra is megvannak (és a legutóbbi lemezen ismét vannak olyan pillanatok, melyek ezt a vonalat idézik), meg egyébként továbbra is jó, amit csinál, úgyhogy mindenképpen ajánlott.

A svéd Coph Nia is nagy visszatérő. Amíg még volt Cold Meat Industry, volt CMI-nap a WGT-n, addig többször is felléptek, aztán évekig nem nagyon lehetett hallani felőlük (a kiadó is inaktív lett, szétszéledt a kör), de most, 12 év után újból színpadra állnak.

A neofolk színtér egyik legjobb gitárosa és zeneszerzője, Michael Cashmore a litván képzőművész-énekesnő, Shaltmira társaságában lép fel, nemrégiben (na jó, ez relatív, több mint egy éve) a Trisolnál megjelent közös nagylemezüket mutatják be.

Említésre méltó lehet még a lengyel industrial zenekar, a Job Karma (akik mellesleg/nem mellesleg a nagyszerű Wroclaw Industrial Festival szervezői is egyben), a popos neofolkot vagy neofolkos popot játszó német St. Michael Front, valamint a klasszikus gitáros "csendesfolk" vonalat képviselő portugál Urze De Lume (akik valamiért franciaként vannak feltüntetve a fesztivál oldalán).

Számunkra mindig is a zene volt a legfontosabb a WGT-n, a koncertek, a zenekarok, de azért az egész rendezvénynek van egy különleges hangulata, ami mindenképp figyelemre méltó - nem mondom, hogy csak ezért érdemes elmenni, de ez is hozzátesz a koncertek nyújtotta élményhez, a kettő együtt adja a fesztivál egyediségét. És még ha az elsődleges érdeklődési körből nem is mindig lehet találni megfelelő alanyokat, sok egyéb érdekesség van ott, csak keresni kell.

wgtbanner1.jpg

28. Wave Gotik Treffen

2019. június 7-10., Lipcse, Németország - rengeteg helyszínen szerte az egész városban, sátorozási lehetőség a fő helyszínen, az agra vásárközpontban a város szélén.

A négynapos belépő elővételben 130 euró, mellyel a tömegközlekedés is igénybe vehető a fesztivál időtartama alatt, péntek 8:00-tól kedd 12:00-ig.

Obsorgekarte (kempingjegy) 25 euró, amely csak belépővel együtt érvényes.

Parkolás a vásárközpontban, parkolómatricával, ami 15 euróba kerül, és a fesztivál teljes időtartama alatt érvényes.

Ahogy minden évben, a szervezők idén is nagyjából 20 ezer látogatóra számítanak.

További részletek és jegyrendelés a fesztivál honlapján.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása