HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2022.05.31. 20:00 balazs_k

Újra Budapesten az Of The Wand And The Moon – pazar társaságban

Címkék: koncertajánló

ofthe_tn.jpgSajnos egyre ritkábban történik említésre méltó esemény ebben a közegben hazánkban (a tavalyi Camerata Mediolanense-koncertről nem számoltunk be, ez mindenképp a mi hibánk, pedig az egy említésre méltó, nagyszerű esemény volt), így most külön öröm, hogy végre egy igazán nagyszerű rendezvény jut el hozzánk.

A dán Of The Wand And The Moon kimondottan közel áll hozzánk, meg sem tudom számolni már, hányszor láttuk őket koncerten Európa számos országában, szólóban, duóban, teljes zenekarral (többek között Magyarországon is több mint 10 évvel ezelőtt), és mindig elmegyünk és megnézzük őket, újra meg újra, mert sosem okoznak csalódást. Az utóbbi években a stílus élvonalába küzdötték fel magukat, nem érdemtelenül, mert mind lemezen, mint élőben nagyszerű teljesítményt nyújtanak. 10 évvel a legutóbbi nagylemez, a zenekar csúcsteljesítményének tekinthető The Lone Descent után tavaly jelent meg az új album, a Your Love Can't Hold This Wreath Of Sorrow. Sokan mondják (többek között maga a zenekar is), hogy ez a lemez teljesen más lett, mint az előző(ek). Én ezzel nem teljesen értek egyet, számomra ez az anyag az előző egyenes folytatása, ugyanazt a hangulatiságot, zenei világot tükrözi, helyenként kicsit más eszközökkel megvalósítva, kicsit (de nem szélsőségesen) elrugaszkodva az eredeti iránytól, de mindez jól illeszkedik abba az ívbe, amit a zenekar több mint 20 éves létezése alatt végigkövethettünk. Mára a kevés megmaradt aktív “neofolk” (ha lehet még ezt a meghatározást használni) zenekarok egyike, azok közül is az egyik legjobb, úgyhogy tényleg örülhetünk, hogy az aktuális turné keretében a blindblindblind és a Memento Mori elhozza őket Budapestre is. Méghozzá micsoda kísérettel.

A svéd Trepaneringsritualen a brutális rituális industrial jeles képviselője, kiváló lemezeivel (és még inkább hatásos koncertjeivel) sokak elismerését vívta ki az elmúlt 10 évben. Bár a 2018-as magyarországi koncertjén nem voltam ott, külföldön viszont már többször is láttam, és nyugodtan mondhatom, ha valaki egyszer látja, nem tud szabadulni a hatása alól (egy kép vagy egy felvétel nem tudja az élményt igazán visszaadni, de talán az itt szereplő fotók azért valamit sejtetnek).

Ellenben az ausztrál Kollaps már többször is játszott nálunk, viszont nekem sajnos eddig mindig kimaradt. Pedig zajos postindustrial zenéjük sodró lendületű és magával ragadó, és élőben ez a hatás valószínűleg hatványozottan jelentkezik, letépi a fejet, szétnyomja a mellkast, megsemmisíti a hallgatót. Aki szereti az ilyet, meg úgy általában az igazi, oldschool ipari zenét, az nem hagyhatja ki ezt a koncertet sem.

És ha ez még nem lenne elég: szerintem sokak szívét megdobogtatja, hogy sok év szünet után újra színpadra áll az egyik legjobb (sőt, talán nyugodtan mondhatjuk, hogy a legjobb) magyar neofolk/pszichedelikus/experimentális zenekar, a Scivias. Arról sajnos nincs pontos információnk, hogy mi várható tőlük, a szervezők csak annyit közöltek, hogy új felállással és új műsorral térnek vissza. Mivel mindig biztosak lehetünk benne, hogy a Sciviastól minőségi anyagra számíthatunk, ezért már előre nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy ezt látni kell.

2022. június 23., csütörtök, 19:00
Instant
1072 Budapest
Akácfa u. 49.

OF THE WAND AND THE MOON (DK)
TREPANERINGSRITUALEN (SE)
KOLLAPS (AU)
SCIVIAS (HU)

Jegyek: elővétel: 6000 Ft / a helyszínen: 6800 Ft / támogatói jegy: 10000 Ft
Elővétel: https://tixa.hu/ofthewandandthemoon-instant-2022

ofthe.jpg

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása