HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2011.03.18. 18:00 sorger

FIRE IN THE HEAD - Confessions Of A Narcissist CD (Cold Spring, 2010)

Címkék: lemezkritika

Michael Page vitathatatlanul ambiciózus, egyszersmind azonban kimondottan furcsa figura. A SKY BURIAL és az IRUKANDJI formációkból is ismert fiatalember nyüzsög, próbálkozik, zenél, zajt csap, megbotránkoztat, elragadtat és valljuk be, néha untat, mindezt tetszőleges sorrendben, illetve kombinációkban. Zenekarai, kiadványai többségében a hétköznapi értelemben vett zenétől maximálisan elrugaszkodva feszegetik a hallgatók tűrőképességét, hogy egy érdekes csavarral általában mégis pozitív képet alkothasson tekintélyes életműve aktuális darabkájáról. Kiváló példa erre, többek között, a 2004-ben életre hívott FIRE IN THE HEAD formáció legfrissebb produktuma is.

A tavaly megjelent power-electronics kiáltvány, a Confessions Of A Narcissist album elkészítésében a hasonló muzikális kvalitásokkal rendelkező James S. Randall (a nemzetközi noise/harsh industrial egyik kortárs képviselője), valamint az effajta környezetben meglepően "piacképes" punk harcos, Nick Blinko volt Michael segítségére. Gyakorlatilag elég meghallgatni a lemez nyitódalát (Gag Order) ahhoz, hogy eldönthessük, vállaljuk-e a fennmaradó, bő egy órás zaj-kiképzést, avagy meghátrálunk és hanyatt-homlok menekülünk. Sistergő zaj (néhol erősen a kultikus HOLLAND/SKIN/TUNNEL brigádját idézve), túlvezérelt gerjesztések, a végletekig szétzilált gitárnyúzás, industrial effektek szólnak dübörögve, ének gyanánt pedig többnyire egykedvű narrációt, illetve a fába szorult féreg artikulátlan hangjához hasonlatos nyüszítést, visítást, bömbölést kapunk, természetesen rongyosra torzítva. Azt, hogy mennyi ebből a művészet, esetleg a tudatosan megszerkesztett és felépített precíziós atrocitás a fül ellen, nem tudom. Bizonyos azonban, hogy az album meghallgatása (esetleg megfejtése) komoly energiákat szabadíthat fel a hallgatóban (destruktív ösztönök kiengesztelése, majd háttérbe szorítása), és véleményem szerint néha kimondottan jót tesz "ráfeküdni" egy effajta hangorkánra és csak sodródni, sodródni, sodródni... Az album lezárásaként visszatérő Gag Order (Chocked Again) pedig pontot tesz a történet végére, így egyértelmű a következtetés: alkalmanként kimondottan célszerű és remek hallgatnivaló az új FIRE IN THE HEAD album.

Az angol Cold Spring kiadó tehát ismét egy érdekes/értékes lemezt dobott piacra, amely közvetlenül tőlük, illetve a jelentősebb európai terjesztőktől is megrendelhető.

www.myspace.com/23fith

www.coldspring.co.uk

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása