HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2012.05.22. 22:00 balazs_k

Szubjektív WGT-ajánló, 2012

Címkék: koncertajánló

Úgy tűnik, legutóbbi kívánságunk meghallgatásra talált, és idén sikerült úgy összeállítani a programot, hogy az érdekes koncertek ne (nagyon) üssék egymást, az egy stílusba tartozó fellépőket sikerült egy helyszínre gyűjteni, így egy igazán erős programot állítottak össze a neofolk szerelmeseinek.

A nyitó pénteki napon az egyetlen említésre méltó előadó a Cold Meat Industry (egykori?) zászlóshajója, a svéd In Slaughter Natives, ami a Volkspalast (visszakapta a régi nevét?) kupolacsarnokában lép fel, 22:30-tól. Előtte különböző noise/industrial zenekarok játszanak, de mivel ezt a stílust nem annyira kedvelem, nem tudnék túl sokat írni róluk, úgyhogy csak álljon itt a felsorolásuk: az olasz Les Jumeaux Discordants játszik 18:30-tól, utána a német Galerie Schallschutz 19:50-től, majd az angol Cut Hands 21:10-től.

Szombaton lesz az első neofolk nap, ezúttal is a Felsenkellerbe gyűjtve össze a stílus régi-új reprezentánsait. Az újabb zenekarokat képviseli az olasz pszichedelikus folk zenekar, az Oniric (17:30), és az osztrákok feltörekvő kedvence, a Jännerwein (18:40). A régi klasszikusokat olyan nevek jellemzik, mint a több mint 10 év után visszatérő olasz duó, az Ordo Equitum Solis (20:00),az elmúlt években a közeg talán legnépszerűbb zenekarává vált svéd Ordo Rosarius Equilibrio (21:20), és a tavalyi év egyik legjobb lemezét elkészítő, huszadik születésnapját ünneplő német Hekate (D).

Ezen a napon érdekes lehet még a Cold Meat-főnök, Roger Karmanik death industrial csapása, a svéd Brighter Death Now (Anker, 22:50), valamint a Michael Laird vezette amerikai folkzenekar, az Unto Ashes, akiről legutóbb a Sonne Hagallal és Kim Larsennel (Solanaceae) lehetett hallani (Centraltheater, 23:00). Metalos folkerek megtekinthetik az Unto Ashes előtt egyik új kedvencüket, a norvég pagan folk Wardrunát is (21:20).

Idén visszakerült a második neofolk nap a Volkspalastba, a már jól bevált módon, felváltva a kupolacsarnokban és a kantinban sorakoznak az előadók, igazán tömény élvezetben részesítve az arra fogékonyakat (legalábbis a fellépők névsora alapján ez várható és remélhető). Itt lesz a svéd Solblot (Kuppelhalle, 17:00), mely sok-sok év rákészülés után nemrég jelentette meg bemutatkozó lemezét; fellép a főleg közreműködéseiről elhíresült tehetséges német gitáros, Matthias Krause egyszemélyes zenekara, a Vurgart (Kantine, 17:40); ismét eljön a veterán olasz Ain Soph, akik az elmúlt évtizedek zenei útkeresései után egy ki tudja milyen műsorral térnek vissza (Kuppelhalle, 18:30); bemutatkozik a német közönségnek az amerikai Luftwaffe és Valence tagjaiból álló Gnomonclast, akik nemrégiben jelentették meg második nagylemezüket az olasz Old Europa Cafénál (19:30); visszatér a martial pop egykori vezető zenekara, a Derniere Volonte, akik manapság már inkább a szintipophoz állnak közelebb, és utóbb megjelent lemezeik közül a koncerten remélhetőleg a nemrégiben megjelent válogatást (Ne Te Retourne Pas) helyezik előtérbe, és nem a nem túl jól sikerült utolsó sorlemezt, az Immortelt - és most jött a hír, hogy megjelent az új nagylemez is (ahogy tervezve volt, csak nagy volt a hallgatás róla eddig), úgyhogy gondolom arról is várható pár szerzemény (Kuppelhalle, 20:20); a Gnomonclast mellett természetesen fellép a Luftwaffe is, mivel koncerten általában ugyanazokból a tagokból áll a két zenekar (Kantine, 21:30), majd az estet a dán Of the Wand and the Moon zárja, legutóbbi budapesti, minimalista koncertjükkel ellentétben itt remélhetőleg megtapasztalhatjuk, hogy mit tud a zenekar "teljes terjedelmében", hogyan szólalnak meg a nagyszerű új lemez dalai élőben a komplett felállással (Kuppelhalle, 22:30).

Hétfőre nem sok érdekesség maradt, talán egyedül a több mint 10 éve Szegeden is fellépett amerikai In Gowan Ringet lehetne ajánlani a Heidnisches Dorfban 22:00-tól. A fesztivál négy napja alatt egyébként több fentebb említett előadó is fellép itt, de ezekre külön most nem tértünk ki.

A teljes program megtekinthető a fesztivál honlapján, minden egyéb szükség információval karöltve.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én még az egykori Jugoszláviából indult, de már évek óta Prágában berendezkedett Radovan Milinkovic által irányított AUTOPSIA felbukkanását tartom kiemelten érdekesnek (vasárnap, 21:30, Völkerschlachtdenkmal Krypta), annak ellenére, hogy a 2005-ös újjáalakulás óta a csoport finoman szólva is inkább csak halvány árnyéka egykori önmagának. A Massimo Magrini által életre hívott olasz BAD SECTOR 2011-es Chronoland album bemutatója sem mondható teljességgel érdektelennek (hétfő, 21:30, Volkspalast Kantine), valamint az Exkarnation albummal tavaly visszatérő német industrial / power-electronics THOROFON (szombat, 21:30, Anker) miatt fájhat majd a szívem Budapesten.
süti beállítások módosítása