HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2012.07.02. 23:00 sorger

Az alkoholmérgezés mint létforma - Interjú a DEUTSCH NEPAL vezérével

Címkék: interjú

lina.jpgKiváló lemezek sokasága (amelyek közé azért természetesen becsúszott egynéhány "kihagyható" darab is), élő fellépések tucatjai, kollaborációk és legendásan alkoholgőzös életvezetés jellemzi a Lina Baby Doll (Peter Andersson) vezette svéd DEUTSCH NEPAL munkásságát a kezdetektől egészen napjainkig. Egy élő legenda, a rendszeres ivászatoknak köszönhetően "csaknem" mumifikálódott jelenség ez a "civilben" rendkívül közvetlen és jó humorú északi harcos, aki örömmel válaszolt a neki feltett kérdéseimre.

 - Nemrégiben zártátok le az aktuális turnét, amelyen a megszokott kvartett (VARUNNA, Bain Wolfkind, DEUTSCH NEPAL, DER BLUTHARSCH ATICOTLH) szórakoztatta a nagyérdemű közönséget. Hogyan telt el ez a szűk 2 hét, milyen tapasztalatokat gyűjtöttél, milyen élményekkel gazdagodtál?

- Egy turné mindig nagyon izgalmas, ezúttal sem lehetett ez másként. Soha nem tudhatod, hogy mire számíts pontosan a soron következő helyszínen és velem az is gyakran előfordul, hogy azt sem tudom, éppen melyik városban vagyok, habár az országokról többnyire van némi fogalmam, annyira még nem vagyok szenilis (nevet). A többiekkel már nagyon jól ismerjük egymást, tudjuk, hogy mit várhatunk egymástól, így nagy meglepetések elvileg nem érhetnek minket, de ez persze soha nincs így és hajmeresztő dolgok sokasága vár ránk, most sem történt másként. Mindig sok ivóvizet viszünk magunkkal, hogy kompenzáljuk a folyamatos ivászatot, de volt olyan, hogy az ásványvizet egészen szokatlan módon hasznosítottuk. Nem árulom el, hogy pontosan hogyan, de szerintem el tudod képzelni (többé-kevésbé - a szerk.). A túra folyamán ezúttal én is vendégül láttam a társaságot egy napra és mindenki nagyon jól érezte magát a házamban, különösen a kutyáimat kedvelték meg.

 - A nyitóállomás Budapesten volt és a közönség nagyon elégedetten nyugtázta a DEUTSCH NEPAL teljesítményét. Te milyen emlékeket őrzöl erről a fellépésről?

- Mindig az első fellépésre a legnehezebb visszaemlékeznem, de azt határozottan kijelenthetem, rendkívüli élmény volt újra a magyar fővárosban koncertezni. A klub nagyon hangulatos volt, a backstageben pedig kiváló vacsora várt ránk és az a pokolian erős ital, amivel kínáltál (apám házi készítésű szilvapálinkája - a szerk.) egy örök élmény marad. A színpadon is nagyon jól éreztem magam, habár akadtak koordinációs problémáim, szokás szerint... A közönség is boldognak tűnt és valójában úgyis ez a lényeg. Viszont a koncert után a szállodában Albin szokás szerint előadott egy rövidebb magánszámot a tusolóban, ami nem aratott feltétlenül elsöprő sikert a többi vendég között (mit keresett a többi vendég Albin tusolójában? - a szerk.). 

deutschnepal_bp.jpg


 - Legutóbbi kiadványod az Amygdala album. Mit kell tudnunk róla, mi volt az elsődleges szempont a megalkotása során?

- Azt hiszem, az Amygdala egy természetes lépés volt az Erotikon után. Az emberi lét, a fizikai igények, a testi és lelki vágyak jelentették az elsődleges inspirációt. A képzelet és a valóság közötti elsöprő különbségek is jó támpontot nyújtottak, valamint a távolság a való világ és a "Fekete város" tükrében, ahol az emberek elvesztették az igazán fontos célokat és megszűnt minden kontroll. Kinek a kezében van az irányítás és kinél a döntés joga?

 - A DEUTSCH NEPAL mindig is a dark ambient-industrial műfaj előtt járt egy lépéssel. A lemezeid számtalan előadóra gyakoroltak óriási hatást és a közönség soraiban is rendkívül népszerűek. Az Amygdala milyen fogadtatásra lelt? 

- A visszajelzések eddig szinte kivétel nélkül pozitívak, de a negatív értékeléseket sem bánom, azok csak még inkább ösztönöznek. Sokkal több energiát fektettem ebbe az albumba, mint bármelyik elődjébe és a hallgatók értékelik ezt. Minden új dalt legalább százszor meghallgatok és átgyúrok, mielőtt a végleges verzió megszületne, ez más módon nem is történhetne. Nagyon elégedett vagyok az új koronggal, nem is volt rajtam semmilyen nyomás vagy kényszer, és a kiadó is kiemelkedő támogatást biztosított nekem, amiért rendkívül hálás vagyok.

Deutsch-Nepal_amygdala.jpg


 - Az amygdalát a köznyelv gyakran hozza párhuzamba bizonyos negatív érzelmekkel, mint például a harag vagy a félelem. Számodra mit jelent ez a meghatározás? Miért lett ez az album címe?

- Egy képzeletbeli világban elkezdtem felépíteni az Erotikon kibővített, átszerkesztett világát, ahol a Fekete városban dúl a nemi erőszak, a káosz, a fenyegetettség, a nyomor, vagyis a disztópia az uralkodó állapot. Ezek valós fenyegetést jelentenek a körülöttünk fortyogó életnek csúfolt katyvaszban is, tehát nincs okunk a büszkélkedésre. Az én meglátásom szerint mindezekre egy természetes reakció az Amygdala. Ez persze nyilván az én világom is kell, hogy legyen, így természetes, ha reagálni kívánok rá.

 - Idén Vilniusban is felléptél a Nordic Audio Modern fesztiválon. Milyen volt Litvánia és konkrétan maga az esemény?

- Ez az esemény mindig kiváló élményekkel szolgál. Többször jártam már a fesztiválon és mindig jó újra visszatérni. A szervezés mindig nagyon profi, a fogadtatás a közönség részéről pedig szintén kiemelkedően jó. Mindig vannak érdekes új előadók, mint például most a TREPANERINGSRITUALEN. Ezen kívül idén remekül mulattunk a Loki Foundation embereivel, a SURVIVAL UNIT tagjaival és az IN SLAUGHTER NATIVES géniuszával. Litvánia és az egész fesztivál egy különleges élmény volt ismét, habár egy kissé fáradtan és álmosan érkeztem a helyszínre, de például az IN SLAUGHTER NATIVES produkcióját a közönség soraiból tekintettem meg és hihetetlenül élveztem. Kiváló kaland volt, nagyon várom, hogy újra visszatérhessek!

 - Néhány éve megszakadt a közös munka a svéd Cold Meat kiadóval és az új album (valamint néhány egyéb megjelenés) már a litván Autarkeia címkéjével jelent meg. Milyen a kapcsolatod Roger Karmanikkal, illetve milyennek találod a közös munkát az új kiadóval?

- Néha gyalázkodó üzeneteket küldünk egymásnak és telefonon is szoktunk beszélni, mert csaknem elválaszthatatlanok vagyunk (nevet). Nagyon örülök, hogy Roger ismét aktivizálta magát, hiszen az ő helye megkérdőjelezhetetlen ezen a színtéren, fantasztikus dolgokat vitt végbe a múltban és remélem, hogy ez így lesz a jövőben is! Ettől függetlenül nagyon szeretek az Autarkeia égisze alatt dolgozni, ők rendkívüli módon készségesek és a kreativitásuk is igazán inspiráló.

 - Áruld el, merre tart jelenleg a DEUTSCH NEPAL, mik a legközelebbi terveid a zenekarral?

- Tele vagyok tervekkel és ötletekkel, de ezek megvalósításához természetesen rengeteg időre lesz szükségem. Lesz egy néhány hetes kisebb turném az USA keleti partjának mentén, valamint néhány korábbi kiadványom is újra ki lesz adva, ezen kívül az Amygdala speciális verziója is várható bakelit lemezen. Egy új album előkészületei is megkezdődtek, melynek a munkacíme jelenleg Alcohology. Az orosz REUTOFF csoporttal is lesznek további közös munkáim, és természetesen folyamatosan dolgozok Albinnal is. Talán Roger Karmanik is felbukkan majd újra a DEUTSCH NEPAL kapcsán és újra együtt fogunk dolgozni.

 - Köszönöm a beszélgetést és azt hiszem nem is zárhatom mással, mint egy kérdéssel, mikor jössz legközelebb Budapestre koncertezni?

- Hehe, nagyon szeretnék visszatérni hozzátok, fantasztikus volt a legutóbbi alkalom is és remélem, hogy újra koccinthatunk azzal a magyar itallal, amit az édesapád készített, de most teljesen elfoglalt vagyok, nem szeretnék találgatásokba bonyolódni és felelőtlenül ígérgetni. Szerencsére folyamatosan érkeznek hozzám a felkérések koncertek kapcsán, sajnos nem is tudom mindegyiket elvállalni, de Budapestre feltétlenül vissza fogok térni a közeli jövőben. Az interjút és a több frontos támogatást pedig nagyon köszönöm, meg sem érdemlem (nevet)...

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása