HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2012.02.08. 19:00 sorger

DEUTSCH NEPAL - Amygdala CD (Autarkeia, 2011)

Címkék: lemezkritika

A svéd Peter Andersson (Lina Baby Doll) által 1991-ben - a mára már egyértelműen legendaként funkcionáló Deflagration Of Hell albummal - megszülető DEUTSCH NEPAL formáció vitathatatlanul az industrial/dark ambient műfaj egyik legérdekesebb, jelenleg is aktív képviselője. Lina az évek során temérdek kiadvánnyal (többek között 9 sorlemez, kazetta-albumok, több megosztott kiadvány, válogatásokon elhullajtott gyöngyszemek stb.), valamint olykor azért vitatható nívót képviselő élő előadásaival vitte tovább a projekt zászlaját, esetenként a földre ejtve (nem ritkán meg is tiporva), de többségében a magasba emelve. Ettől függetlenül, vagy talán éppen ezért mindig esemény, ha új album jelenik meg a zenekar nevével, vagy élőben tekinthető meg az egyszemélyes, ritka sajátságos produkcióval előrukkoló zenei érzékcsalódás (jómagam 5-6 alkalommal is láttam már a DN-t színpadon, mégsem untam meg ezidáig, sőt érdeklődéssel tekintek a soron következő lehetőség elé).

A tavalyi évben, a litván Autarkeia címkéjével megjelent Amygdala-album sem okoz különösebb meglepetést, "csupán" a megszokott hangulatot és színvonalat produkálva szélesíti tovább a DEUTSCH NEPAL által megteremtett zenei univerzumot. Erőteljes indusztriális ütemekre (ütésekre) felépítve hömpölyög az itt már éjszakai sötétbe burkolt ambient-folyam, feketén izzó lávaként, miközben Lina talán a megszokottnál is többet énekel (ezzel is jelentős mértékben túlmutatva rengeteg kortárs, stílusazonos próbálkozáson) dacos, néha kissé megbicsakló és alkoholtól karcos hangján, érzelmekkel mélységesen átitatva, az An Invitation To Heaven perceiben véleményem szerint az életmű eddigi legnagyszerűbb megoldásait produkálva. Fantasztikus és egyben megrázó erővel bír az említett szerzemény mellett még a korongot záró Hard To Breath is, de igazából az egész albumot felsőfokú jelzőkkel kell illetnem, bevallom, a REUTOFF tagságával készített (véleményem szerint egy-két hajszálnyival gyengébbre sikerült) split anyag után nem is számítottam ennyire határozott és magával ragadó visszatérésre, így tehát egyértelműen kijelenthetem: a DEUTSCH NEPAL egy rövidebb pihenő időszak után ismét ereje teljében csap le az ártatlanul és gyanútlanul szemlélődő hallgatókra, a rajongók legnagyobb megelégedésére, vagyis a korongot gondozó Autarkeia kiadó ezúttal is egy remek kiadvánnyal gazdagította katalógusát. Peter Andersson tehát leszegett fejjel, konokul továbbra is járja az önmaga által kijelölt, vagy inkább kitaposott utat, a saját hadseregétől nagyrészt elszakadva, magányosan, az aktuális zenei irányzatokra fittyet hányva, sörgőzösen, de rendületlenül.

A március elején Budapestre látogató svéd legenda koncertje ezúttal a második Focus Abyssi-est keretében kerül megrendezésre, ahol közvetlenül Linától is beszerezhetők lesznek a csoport kiadványai.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása