HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2012.02.04. 14:00 sorger

Focus Abyssi - A második felvonás

Címkék: koncertajánló

Március első hetében nemcsak az esetlegesen konokul kitartó kemény, hideg téllel, de Albin Julius utazó cirkuszával is szembe kell majd nézni az arra érdemes közönségnek. Melyik lesz embert próbálóbb feladat? Sütő Judit ajánlója talán közelebb visz a megoldáshoz...

Focus Abyssi
2012.03.06., kedd, (20 óra kapunyitás, 20.30 óra koncertkezdés)
Kék Yuk, Budapest, III. ker. Fényes Adolf u. 28.
Belépő: 3400 Ft a helyszínen, 2900 Ft elővételben
Jegyrendelés: focusabyssi@gmail.com


Fellépők:

DER BLUTHARSCH And The Infinite Church Of The Leading Hand
DEUTSCH NEPAL
BAIN WOLFKIND
VARUNNA

A Focus Abyssi rendezvénysorozat tavaly indult útjára, és rögtön az első programmal sikerült maradandót alkotni. Akkor a szervezők a neofolk színtér egyik olyan kiválóságát, az Of the Wand and the Moon zenekart hívták meg fellépni, akik még sosem szerepeltek magyar színpadon, most pedig ennek ellenpontozása fog következni. A sokat látott Der Blutharsch érkezik hozzánk, hogy szivárványszínbe borítsa a Kék Yukat.

Nyitásként a Varunna programjára kerül sor. Az olasz formációtól mediterrán derűre, lendületere, sok-sok akusztikus témára számíthatunk a neofolk és a military pop határmezsgyéjéről. A Blutharsch-áthallásos, de az olasz szövegek által mégis önálló arculattal rendelkező zenekar évek óta stabil szereplője a ritual, folk, martial underground világának. Érdekesen hangszerelt, szépen kidolgozott, könnyed, akár táncolható számaik alapján nagyon megérdemelten.

A következőkben a Blutharsch ütőseként berobbant Bain Wolfkind egyszemélyes cirkusza folytatja a kulturális horizont tágítását. A neofolk szcéna mindig is ezer szállal kötődött az intellektuális ínyencségekhez, ezért is lett Bain villámgyorsan emblematikus figura. Színpadra született, elképesztő a hangja, hibátlan a ritmusérzéke, szuggesztív az előadásmódja, ugyanakkor lehetetlen bekalibrálni, hogy szórakoztatni fog, vagy rejtező szörnyetegeinket csalogatja elő a zsigereinkből. Csoda, hogy zenekarával már az egyházalapításig jutott a minimál kriminál maestro?!

Az évek alatt sokszorosan kipróbált, és mindig bevált turnéformációban e ponton mindig Lina Baby Doll következik, így természetesen most is készülhetünk a svéd legenda megtekintésére. A Deutsch Nepal fogalom a színtéren. A ritual és az industrial zenék közös gyökerének kiásásával nagy részben ez a zenekar hozta létre a dark ambient stílust, és e hálátlan feladat elvégzése miatt soha nem múló tisztelet jár Linának. Olyan művész ő, akinél a kreativitás sosem kopott meg, holott több mint két évtizede hoz létre új hangzásokat, és elevenít meg elfeledett hangulatokat. A '90-es évek intenzitása ugyan átalakult, finomodott mára, de a mélység kultiválásának színvonala jottányit sem csökkent, amit tavalyi, Amygdala című lemeze is bizonyít.

A Blutharsch szerint az egyenruha változik, de a rock 'n' roll sosem. E zseniális megállapítást hallva nem is kell nagyon fejtegetni, hogy miért ez a csapat a színtér vezetője. Albin Julius és társai a zenei alkímia útját járva folytonos újjászületésben vannak. Az összetartó erőként funkcionáló neofolk alapok mindig megmaradnak a lemezeiken, de muzikális építményeik örökké változnak. Neoclassical, martial, vagy mint mostanság, méregzöld pszichedelikus pop-rock dallamaik, a neofolkból a legtermészetesebben kisarjadó megoldásaik annyira arányosak, jól eltaláltak és izgalmasak, hogy mindig öröm új anyagot hallani tőlük. Néhány hónapja jelent meg a zeneileg most is pazar Der Blutharsch and the infinite church of the leading hand: The story about the digging of the hole and the hearing of the sounds from hell CD-jük, melynek fő csapásiránya lefelé mutat: mit lehet eltemetni, mi bukkan fel a mélységekből, mivel lehet új életet kezdeni. 2012-t írunk, és az új hit terjesztésének turnéja nálunk indul. Köszönjük, hogy az áldásban elsőkét mi részesülünk.

További információ:
http://www.myspace.com/varunna
http://www.myspace.com/bainwolfkind
http://www.myspace.com/deutschnepal
http://www.myspace.com/derblutharsch

http://user.tninet.se/~bsb015v/
http://www.derblutharsch.com/

http://yuk.hu/

 

Focus Abyssi II

Tuesday, March 6, 2012
Doors open: 20.00, Concerts: 20.30
Kék Yuk, Budapest, Hungary
III., Fényes Adolf u. 28.

DER BLUTHARSCH And The Infinite Church Of The Leading Hand (AT)
DEUTSCH NEPAL (SWE)
BAIN WOLFKIND (AUS)
VARUNNA (IT)

Ticket price: 3400 HUF (12 EUR), pre-sale: 2900 HUF (10 EUR)

Ticket order: focusabyssi@gmail.com

For route planning you can use the route planner of Google Maps (also for public transport).

http://www.myspace.com/varunna
http://www.myspace.com/bainwolfkind
http://www.myspace.com/deutschnepal
http://www.myspace.com/derblutharsch

http://user.tninet.se/~bsb015v/
http://www.derblutharsch.com/

http://yuk.hu/

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása