HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2012.08.22. 21:00 sorger

ORPLID - Geheligt Sei Der Toten Name CD (Eis Und Licht, 1999)

Címkék: lemezkritika

orplid_geheiligt.jpgA hamarosan Budapestre látogató Uwe Nolte vezette német ORPLID formáció hosszú évek óta az európai (és úgy általában a világ) neofolk életének meghatározó szegmense. Túlzás nélkül klasszis kiadványok egész sorát szabadították a rajongókra, az érdeklődők pedig hálásan fogadtak minden új dalt, minden új megjelenést. Az életműből kiemelve egy rendkívül jelentős epizódra esett a választásom, erre a kompakt lemezen megjelentetett mini-albumra. Mivel Uwe barátunk szeptemberben Budapestre látogat egy két napos családi városnézésre (és mellesleg koncertet is ad), így az alább bemutatott kiadvány méltatása sem jelenthet túl nagy meglepetést az olvasók számára.

A Geheiligt Sei Der Toten Name indítja a korongot. Harcias dobokra épülő, kissé minimalista stílusban hangszerelt, komótosan kibontakozó rendkívül dinamikus darabról van szó. Effektek, zörejek teszik teljessé ezt a kiváló nyitányt, Uwe kétszólamú énekével megkoronázva. A Jugend rövid, de rendkívül megkapó akusztikus gitáros darab, diszkrét morajlással a háttérben, instrumentálisan. Az ezt követő Der Sonne Söldner gyakorlatilag egy modern kori háborús rádiós közvetítés is lehetne fegyverropogással, fenyegető zajokkal, szintetizátor függönnyel a háttérben, suttogó narrációval. Az Im Sturm lendületes, gitárcentrikus, klasszikus germán neofolk a legszebb hagyományok szerint. Gitár, dob, ének mindennemű felesleges cicoma nélkül ölt testet egy nagyszerű dal képében. A záró Belgrad egy egyszerű, de hatásos levezetés vonósokkal, archív szövegbevágásokkal, távolból szóló dobokkal.

A korong olyannyira népszerűnek bizonyult, hogy az Eis Und Licht kiadó a későbbiekben egy második kiadást is produkált belőle az érdeklődők legnagyobb örömére, de manapság már így is csak használtan kapható különböző aukciós oldalakon.

www.noltex.de

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása