HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2011.09.08. 19:00 sorger

Van az a pénz - 30 éves a DEATH IN JUNE

Címkék: hírek

A kicsit (?) talán rosszindulatú cím után tekintsünk a közeli múltba, nevezetesen a 2005-ben lebonyolított dupla (május 6-7) bresti koncertek után Douglas Pearce elszánt nyilatkozatokban bizonygatta országnak-világnak: "nem lesz több DEATH IN JUNE-koncert, elég volt a színpadból, öreg vagyok én már ehhez stb.". Évekig tartotta is magát az elhatározásához (kissé le is csillapodott a formáció körüli hisztéria), szép csendben megjelent néhány kevésbé jelentős kiadvány, valamint két sorlemez is (The Rule Of Thirds és Peaceful Snow címmel), majd idén robbant a már egy ideje ketyegő bomba, miszerint a csoport három évtizedes fennállását ünnepelni hivatva, turnéra indul a zenekar. A motiváció valódi indokait, jelentőségének firtatását mellőzve azért azt szükségesnek tartom megjegyezni, hogy akár még dicséretesnek is titulálható az elképzelés, habár Douglas eddigi nyilatkozataiból sejthető, hogy többé-kevésbé a csoporttól korábban már megszokott produkciót élvezhetik majd a szerencsés egybe gyűltek, vagyis az akusztikus gitár-vokál-dob szentháromságot előtérbe helyezve zajlanak az ünnepi alkalmakkor az események a fellépések során (ami enyhén érdekesnek mondható, tekintve az új album hangszerelését). A felbukkanó vendégek pontos névsora még nem teljes, de az már most biztosra vehető, hogy John Murphy ezúttal is színpadra áll és alkalmanként vendégként erősíti majd a programot a dán OF THE WAND AND THE MOON (Kim Larsen még ebben az évben Budapestre is ellátogat a Focus Abyssi est keretén belül) és a német SONNE HAGAL. Ugyan a koncertek iránt jelentősnek mondható érdeklődés mutatkozik a rajongók részéről, ez mégsem csábít jelenleg egy szervezőt sem arra, hogy kelet-közép-európai helyszínt kössön le a holtidőben (pedig Albinnak felvetettem egy bécsi koncert lehetőségét), így aki hazánkból szeretné megtekinteni az eseményt, kénytelen lesz az alábbi helyszínek közül választani (a német koncertre a jegyek már elfogytak).

Az eddigi dátumok:

Október  9. Moszkva, Oroszország
Október 12. Helsinki, Finnország
Október 15. Lisszabon, Portugália (+ DIE WEISSE ROSE)
Október 20. Róma, Olaszország
Október 21. Waregem, Belgium (+ OF THE WAND AND THE MOON)
Október 22. Lutherstadt Eisleben, Németország (+ OF THE WAND AND THE MOON, SONNE HAGAL)
Október 23. Koppenhága, Dánia (+ OF THE WAND AND THE MOON)
Október 28. Pavia, Olaszország (+ FIRE+ICE, VURGART)

 

A jeles évforduló tiszteletére a legendás Nada album újabb verziójával (Nada Plus, dupla lemez, bónusz DVD, USB, póló, 21 audió- és 17 videófelvétel, 16 dal a bakeliten és a klasszikus Night And Fog 9 tétele az USB-re préselve), valamint különböző ruhaneműkkel (póló, ing, dzseki) is készül a csoport kiadója és természetesen maga Douglas Pearce.

www.deathinjune.net

 

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én azért azt is el tudom hinni/képzelni, hogy nem (csak) a pénzért csinálja (jó, persze biztos benne van az is, mint ahogy az újrakiadásokban is), hanem hiányzott már neki a koncertezés, és ez a 30 éves évforduló jó ürügy volt erre. Mondjuk ha valóban csak a sima egy szál gitáros (+dob) felállás lesz, mint az utolsó években, akkor tényleg csak ürügy volt a 30 év. Úgy lenne az igazi, ha az eredeti felállás (Tonyval és Patrickkel) is megjelenne. Erre persze nem sok esély van, de sosem lehet tudni.

Viszont Albinnal eléggé megromlott a viszonya, nem hinném, hogy Albint bármi érdekelné, aminek köze van Douglashez.
Tony Wakeford és Patrick Legas sem ápol már baráti viszonyt vele, pedig valóban minimum egy ilyen trióval kellene színpadra állnia a csoportnak (mondjuk legalább egy londoni koncert alkalmával) ez így már vitathatatlanul méltó lenne az ünnepélyes alkalomhoz.
Néhány további koncert "előkészületben":

Fri. 30th September - The Sly Fox, Enmore, Sydney
Mon. 10th October - Moscow - Russia
Thur. 13th October - Vilnius - Lithuania
Tue. 18th October - Barcelona - Spain
Wed./Thur. 26/27th October - Vienna - Austria
Sat. 29th October - Zagreb - Croatia
süti beállítások módosítása