HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2011.03.23. 18:00 sorger

SONNE HAGAL - Only Echoes Remain 2LP (Fronte Nordico, 2010)

Címkék: lemezkritika

Általában kevésbé érdekelnek a koncertlemezek, de időről-időre felbukkan egy-egy újabb gyöngyszem, ami csodálattal tölt el és elvarázsol. Ilyen kivételes kiadvány a német zenekar aktuális produktuma is, amely tartalmát és csomagolását tekintve is feltétlenül említésre méltó. 

Ez az album szinte tökéletes lenyomata a jó értelemben visszafogott, méltóságteljes neofolk hangulatnak, ezen túl természetesen kellően hangsúlyos és megfelelő a hangszerkezelés, miközben itt sorakoznak a legismertebb SONNE HAGAL-slágerek, néhány kevésbé "frekventált" szerzeménnyel kiegészítve. A dalok között diszkréten, de rendkívül lelkesen nyilvánít tetszést a közönség, Oliver pedig hol az anyanyelvén, hol pedig oroszul mond köszönetet ezért. A kiadvány A, B és C oldalán egy 2008 októberében, az oroszországi Szentpétervár városában lezajlott koncert anyaga hallható kifejezetten jó minőségben (a Memory, Hither Come szinte vastagabban szól, mint a stúdiólemezen, pedig ott is kifogástalanul teljesít), míg a D oldalon különböző helyszíneken rögzített felvételek sorakoznak. A hangszerelés, illetve a dalok maguk szinte lépésről lépésre követik a stúdiós verziókat, nincsenek nagyobb meglepetések, de ebben az esetben így is van ez rendjén, hiszen kiugróan erőteljes megoldásokkal találkozhatunk itt, elég meghallgatni rögtön az elején az Odhinn című kompozíciót, hihetetlen atmoszférával rendelkezik. Ami viszont talán soha nem domborodott ki ennyire a SONNE HAGAL esetében, a puritánabb pillanatokban rendkívüli hasonlatosság mutatkozik a legendás DEATH IN JUNE bizonyos szerzeményeivel (ilyen például a Ragnaroek, vagy a Zagreb-Agram, a Song Of Experience, illetve a "kis kece lányom" itteni verziója), de ez persze számos neofolk zenekarról elmondható. A kiadvány rendkívül korlátozott mennyiségben, három különböző verzióban látott napvilágot (fekete vinyl, homokszínű papíron sötétbarna nyomással 125 példányban, zöld vinyl, az előzőhöz hasonló csomagolással 100 példányban, illetve fadobozos verzió 25 példányban, a már említett barnás árnyalattal), a csekély darabszám miatt azonban szinte már csak magánszemélyektől vásárolható meg különböző aukciós oldalakon.

A közönség érezhetően nehezen "engedte útjára" a zenekart és a lemez is egyértelműen újabb és újabb meghallgatásra csábít. Kiemelten ajánlott kiadványról van tehát szó, érdemes kutatni utána.

www.sonnehagal.de

www.myspace.com/sonnehagal

www.myspace.com/frontenordico 

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem szeretem a koncert(hang)felvételeket, maximum csak a koncertvideókat, ezért nem is hallgattam meg sokáig ezt a lemezt, úgy voltam vele, hogy ráérek majd akkor, ha megszereztem a dvd-t, képpel együtt jobb lesz. De ha már úgyis itt volt, mégis meghallgattam az audiofelvételt. És megérte, abszolút megállja a helyét magában, kép nélkül is, nagyon jó felvétel, jó koncert, azóta gyakran hallgatom (egyébként is sok Sonne Hagalt hallgatok az utóbbi időben, színvonalas, szerethető zenekar).
süti beállítások módosítása