HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2011.03.04. 21:00 sorger

SUB LUNA - Awake! CD (Cyclic Law, 2010)

Címkék: lemezkritika

A 2004-ben alakult svéd SUB LUNA formáció talán nem tartozik a legfelkapottabb zenekarok közé a műfajon belül, kicsit talán érdemtelenül mellőzöttek, ez azonban az aktuális kiadványuk, illetve a megfelelő kiadói támogatás által most változhat, hiszen az Awake nagyszerűen sikerült, a figyelemre feltétlenül érdemes album.

A nyitó When We Did Rejoice egy rövid, gyönyörű gitáros tétel, kicsit meglepő, hogy ilyen darabbal indítják a srácok a lemezt, de persze semmi gond, kiváló szerzeményről van szó. A folytatásban az A Wakening hallható, gazdagabb hangszereléssel. A dob egyszerű, de hatásos alapot biztosít, a gitár éppen csak annyit nyújt, amennyit a dal hangulata megkövetel, itt inkább a harmonikáé a főszerep, amely igazán szívbemarkoló dallamot hoz. Hasonló úton jár az ezt követő Fading With Time is, ahol a  BEVIS FROND zenekarból (meg persze a CURRENT 93-ből) ismert Nick Salomant idéző "nyúlós és kifacsart" gitárszóló is megjelenik. Az A Distance Between talán a legkommerszebb dal a lemezen, gitárpop a jobbik fajtából, ha felkapnák a nagyobb rádiók, simán sláger lehetne, de persze nem lesz és ez így van jól, meg egyébként is van benne egy váratlan hangszeres betét, ami talán meg is lepheti a felkészületlen hallgatókat és nem felelne meg a "rádióbarát elveknek". Az A Song For My Lady Before The Snow westernes kezdése is kellemesen hat, a dal maga pedig egy visszafogottan induló, majd kissé lendületesebbé váló ballada, gitárral, dobbal, csörgővel, már csak a síp meg a nádi hegedű hiányzik belőle. A Silence Broken női vokállal megtámogatott eleganciája is igazán megkapó, kimondottan kellemes darab. A záró Paralysie Générale-Nightfall-On Fallen Stars triónál érzek némi üresjáratot és lendületvesztést, de ez lehet, hogy csak az erős kezdés miatt tűnik így. Összességében egy nagyon kellemes, harmonikus folk-pop-rock lemezt készített a Mikael Lindblom-Fredrik Sööberg páros ismét, amit (bármennyire furcsán hangzik) kimondottan autós utazáshoz, vagy munka közben háttérzajnak ajánlok elsősorban, a NEBELKORONA, a NOVALIS DEUX és a TENHI zenekarok vonalán mozgó érdeklődőknek (itt egy pillanatra elképzeltem az említett trió hazai rajongótáborát).

A Cyclic Law kiadónak pedig feltétlenül jár a dicséret, hiszen a tőlük megszokott dark ambient, industrial jellegű zenék közé bevállalni egy ilyen albumot feltétlenül merészségre vall.

www.myspace.com/subluna

www.cycliclaw.com

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért azt érezte a Cyclic Law is, hogy nem nagyon illik a többi kiadványa közé ez a lemez, ezért egy külön "részleget" hozott nekik létre, Eclipse Series néven. És szerintem erősen belejátszott a Karjalan Sissit- meg az Arcana-kapcsolat abba, hogy kiadta őket (ami persze mindezektől függetlenül valóban dicséretes).
süti beállítások módosítása