HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2011.02.10. 19:00 sorger

WAPPENBUND - Heaven CD (White Ashes, 2009)

Címkék: lemezkritika

Néhány éve a WAPPENBUND leállt, megszüntette tevékenységét, mivel Sven Bussler szerint elfogyott a muníció, a mondanivaló és a lendület, azonban különböző hatások eredményeként 2009-ben ismét beindultak a fogaskerekek. Új magánkiadó, új kiadvány, de a zene a régi úton jár, a rajongók legnagyobb örömére.

Szinte keresztül vágtat a hallgatón a legfrissebb anyag, a rendkívüli erővel bíró zenei kifejezési eszközökben ezúttal sincs hiány. Dörömbölő dobok, kórusok, indusztriális zenei panelek, klasszikus WAPPENBUND-megoldások, egyértelműen a Zeitenwende és a Kinder Des Lichtes albumok csapásvonalán egyensúlyozva, magabiztosan, ellenállhatatlanul, szűk 15 percben. A Caelum némi zajos felütés után rögtön át is csap egy viszonylag könnyebben emészthető, a "követelményeknek" tökéletesen megfelelő, dinamikus martial himnuszba, biztosítva ezáltal a kifogástalan alapokat a korong további egészéhez. A folytatásban a Der Sieg Des Lichtes (nem tudok róla, hogy lenne bármi köze a hasonló című DER BLUTHARSCH-klasszikushoz) az egyik leghatásosabb WAPPENBUND-szerzeményként feszíti tovább a hallójáratokat, kezdetben kimért, lomha tembóban, a végén azonban elszabadulnak az indulatok és maximumon tombol a jó értelemben vett zenei őrület. Kisebb negatívum, hogy a fúvós hangszín sajnos rendkívül műanyagra sikerült, ráadásul ez nem is annyira kirívó hiba Sven életművében. Zárásként a Weisse Asche szól, itt érezni leginkább a Preussen világát. Zajos hangfüggönyök, ködös zenei átúszások, sejtelmesen fátyolos női vokál a háttérben, váratlan lezárással.

Nem történt semmi különös tehát, mindössze egy rövid pihenő után ismét új dalok a Bussler-Isabell házaspártól. Az anyag nyúlfaroknyi hossza ugyan némi hiányérzettel tölt el (még úgy is, hogy picit korábban érkezett már egy kis előzetes a Licht Ist Leben képében, ami egy 48 példányra limitált díszdobozos kazetta, vagyis a "pofátlanság teteje"), de ne legyünk telhetetlenek, inkább örüljünk annak, ami van. A Heaven két verzióban látott napvilágot, A5-ös, viaszpecséttel lezárt (ami olyan szép, hogy nincs is szívem feltörni),  vászontokos, erősen a középiskolai ballagások tarisznyájára emlékeztetve, valamint 144 példányra limitálva A4-es, fémből készült tokban (pólóval), de a zenében teljesen egyező tartalommal.

www.whiteashes.de

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása