HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2010.12.21. 17:00 sorger

ATOMTRAKT - Sperrstelle Nordost CD (Steinklang Industries, 2010)

Címkék: lemezkritika

Christoph Ziegler (VINTERRIKET, NEBELKORONA, alkalmanként STURMPERCHT és egyebek) nem nyugszik, szeret mindenbe belekóstolni. Black metal, dallamos, gitáros (neo?)folk, ami ráadásul helyenként még "alpine" is (habár ez svájci létére még talán bocsánatos bűn), valamint industrial és egyéb elektronikus törekvések. Szép dolog a kreativitás és a sokszínűség, de talán kevésbé célravezető ezt ennyire szétaprózni a sok-sok projekt formájában. Mennyire sikerült ez Christoph barátunknak? Meglátjuk.

A nyitó Blut und Erde rögtön egyértelműsíti, mire számíthatunk a lemez hallgatása közben. Sziréna, harciasnak szánt, rongyosra effektezett üvöltözés, pergően feszes gépi ütemek, nagyzenekari hangfüggöny és így tovább, minden jelen van, hogy egy jót martialkodhasson a hallgató. Kellemes, azonnal dúdolható zenéről van szó, minden nagyon a helyén és közel tökéletes (akár bombasztikusnak is minősíthető) a hangzás, az összkép. Éppen csak az egyéniségre, a kreativitásra és a megkülönböztethetőségre való törekvés hiányzik az anyagból, de az nagyon. Tele a világ hasonló kvalitású, többnyire egy személyben, számítógépen alkotó előadókkal, de Christoph már viszonylag ismert név, így nyilván könnyebben eladható a termék, ha vele reklámozzák, ellenben véleményem szerint távolról sem merészség tucatnak, illetve kópiának titulálni, egyértelműen találhatóak ennél értékelhetőbb produkciók is a műfajon belül bőséggel. Az említett nyitó tétel mellett még az Ins Verderbent és a Trauermarscht érdemes külön említeni, mint jobban eltalált kompozíciókat, a többinek sajnos nagyon töltelék íze van. A Sperrstelle Nordost már a harmadik album a formációtól és nem érzem, hogy előrelépés történt volna az előzményekhez képest, habár akadnak lelkendező kritikák is a nagyvilágban, így távol áll tőlem, hogy bárkit eltántorítsak az ismerkedéstől. 

A műfaj kissé zsibvásár jellegét jól mutatja a 100 pédányban megjelent fémdobozos, limitált verzió, amihez többek között egy köteg szögesdrótot (mert az mindig jól jön), néhány töltényhüvelyt (pláne), zenekari pólót és egyéb kiegészítőket kap a bátor megrendelő, közel 50 euró ellenében.

www.atomtrakt.com

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása