HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2010.12.01. 21:00 sorger

WAPPENBUND - Preussen LP + CD-R Box (Greyland, 2003)

Címkék: lemezkritika

Sven Bussler jelentősnek mondható életművén végigtekintve egyértelműen kijelenthetem, a WAPPENBUND munkássága megkerülhetetlen és feltétlenül tiszteletet parancsoló! Számos kiadványa közül a számomra legkedvesebb Preussen kerül bemutatásra az alábbiakban.

A lemez koncepcióját a porosz hagyományokra építve olyan nyers erőt és ellentmondást hírből sem ismerő akaratot tapasztalunk, hogy a felmerülő kérdések ellenére nem tehetünk mást, fejet hajtunk, és elismeréssel illetejük a WAPPENBUND ezen mérföldkövét. Az album számos verziója (öt különböző kiadásról tudok) közül én a bakelit lemez + CD-R változatot birtoklom, amihez több tartozék is mellékelve lett, többek között az egykori Porosz Királyság térképe, III. Frigyes Vilmos hangzatos felhívása, egy inzert némi információval a lemezről és így tovább. Az egész egy nagyobb, sötét színű fadobozba van csomagolva, rajta egy kis fém lapra nyomtatva az album címe. A kiadvány (294 példányra limitálva) rendkívül impozáns, kivételesen szép összképet mutat, egyszerűen hihetetlen érzés kézbe venni. A csodálatra méltó megjelenés mellé itt a megfelelő zenei tartalom is párosul, nevezetesen a Preussen album és a korai SCHLACHT: The Final Chapter anyaga, kissé átszerkesztve és válogatva. Az albumot nyitó Dead March (In Gedenken) Händel ismert szerzeményére felépítve tökéletes felvezetésként szolgál. Az ezt követő Fremde Fahnen Pt. II által pedig menthetetlenül beindul az egyfajta noise elemekkel felvértezett dübörgő, feszes industrial. Sven hangja végig erősen betorzítva szól, dühösen vagy éppen kimérten és higgadtan, ahogy a helyzet megkívánja, de bőséggel kapunk különböző bejátszott hangmintákat, beszédeket is. A dalok szerkezete többnyire nincs túlbonyolítva, általában egy vezértémára fűznek fel apróbb díszítéseket, mindeközben megfelelő érzékkel váltakoznak a lágyabb, dallamosabb (néhol egyértelműen neoclassical elemek) a durvább, már-már powernoise-ba hajló agresszióval, örvénylő, fortyogó zajmasszaként egyesülve. A CD-R-en (fekete pont) található hat szerzemény egyfajta kivonat a debütáns Schlacht albumból, kiegészítve néhány frisebb szerzeménnyel (itt feltétlenül ki kell emelnem a Schlachtgesängét, hihetetlenül markáns, lendületes darab) és új elképzeléssel, tulajdonképpen bónuszként funkcionál, mindezek mellett szintén nagyon fontos részét képezi a teljes életműnek. Sven mellett Maria Isabell munkáját dicsérhetjük még a lemezen, érezhetően jól összeszokott párost alkotnak, gondolom kell is néha a kontroll, Herr Bussler azért olykor hajlamos elvetni a sulykot. A zenekar kiadványai többnyire rendkívül alacsony példányszámban kerültek forgalomba, habár akadnak újrakiadások is, így az egyéb projektek (SIGRUN HEID, WIENER AKTIVISTEN stb.) mellett a WAPPENBUND anyagait sem reménytelen keresni a terjesztőknél.

Röviden összegezve, kötelező anyag, kimagasló zenei élmény, és esztétikai szempontból is rendkívül figyelemre méltó alkotás.

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása