HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2012.04.01. 21:00 sorger

DER BLUTHARSCH / DEUTSCH NEPAL - Apöcalyptic Climäx 2 CD (WKN, 2011)

Címkék: lemezkritika

Albin Julius és Peter Andersson (Lina Baby Doll) sok-sok éves, legendásan borgőzös barátságának eredményeként jelent meg első ízben 1999-ben ez az előzetesen nem mindennapinak ígérkező közös album. Létezik egy fekete vinyl-változat 404 példányra limitálva, valamint megjelent egy extra verzió is (csak küllemében, a dallistát tekintve nincs különbség) 150 példányban, katonai zöld korongon. Ez a kiadvány az eltelt hosszú évek során igazi kultusz-státuszt vívott ki magának, későn ébredő gyűjtők vadásszák egy-egy kósza példányát az aukciós oldalakon, míg tavaly a két jó cimbora úgy érezte, hogy talán ideje némi pénzt keresni és újra megjelentetni a DER BLUTHARSCH és a DEUTSCH NEPAL közös gyermekét immáron CD formátumban. A gondolatot meglepően gyorsan bizonyos tettek követték, így hamarosan meg is jelent a vajszínben pompázó digipak lemez az orosz Eternal Pride hathatós (a terjesztésben vállaltak oroszlánrészt) támogatásával.

Bevallom, ugyan a fekete lemez a birtokomban van, sőt idén a CD is felkerült a polcomra, ennek ellenére sem tudok igazán lelkendezni a kiadvány kapcsán. 5 dal (számcímek nélkül) bő fél órában, egyfajta pszichedelikus ritual dark ambient, minimális military elemmel. Olyan, mintha Lina ötleteit Albin kicsit megpiszkálta volna, de végül elment a kedve az egésztől, vagy egyszerűen csak pocsolya részegre itták magukat és megtört a nagy lelkesedés, vagyis egy kicsit se füle, se farka munka az egész. Nem rossz darab (különösen a merengősen induló, majd kiterebélyesedő harmadik tétel lóg ki a sorból pozitív irányban), de igazából semmi extra, vagyis durván fogalmazva egy a sorban, távolról sem kötelező vétel. Sajnos különösen a befejező tételt kell erőteljesen elmarasztalnom, amely a 20-30 évvel ezelőtti, akkoriban rendkívüli népszerűségnek örvendő minimál-kísérleti zenék vonalán mozogva némi mélyen búgó gerjedés és bakelitpattogás "ritka érdekfeszítő" keveréke egy kis háttérzajjal feldobva.

Aki tehát gyűjti a két csoport anyagait, az feltehetően már be is szerezte ezt az újabb verziót, mindenki másnak azonban azt javaslom, óvatosan próbálkozzon a lemezzel, és feltétlenül hallgassa meg, mielőtt beruházna rá.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása