HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2011.09.20. 20:00 sorger

COLD FUSION + RUKKANOR - Wunderwaffe (War Office Propaganda, 2004)

Címkék: lemezkritika

Aktuális visszatekintő méltatásom az első alkalommal 2004-ben kétféle verzióban (CD-R 2 szerzeménnyel és digipak 3 incses CD-R 6 dallal, 200 példányban) megjelent COLD FUSION - RUKKANOR összefogásra összpontosít. A kiadvány rendkívül pozitív fogadtatása és az igény az újabb megjelentetésre 2008-ban eredményre vezetett, így megjelenhetett a végre gyári korongra préselt, két további dallal kibővített legfrissebb verzió, immáron természetesen a Rage In Eden kiadó égisze alatt.

Már a borítón egyértelműsítve lett, hogy ez a kiadvány mentes mindennemű politikai, ideológiai motivációtól, mindössze zenei, művészi kinyilatkoztatásról és tiszteletadásról van szó a második világháborúban bevetett V-fegyverek (Vergeltungswaffe - Megtorlófegyver) áldozatainak irányába.

Koszosan, nyersen egymásra halmozott zenei panelek, pergő dobok, puffogó ütemek és néhol lágyan csilingelő zongorafutamok szólnak többnyire a korongról, hihetetlenül megkapó atmoszférát teremtve. Bevallom, nem vagyok elkötelezett rajongója a szóban forgó két csoportnak, de ez a kollaboráció hihetetlenül jól sikerült, lehengerlő mestermunka a javából. A kezdő tétel harciasan robban be, feszes monstrumként szinte legázolja a hallgatót, míg a folytatás egy lebegős, hangulatos merengés, egyértelműen érvényesítve a libabőr-hatást, komolyan, néhol a CURRENT 93 + HÖH Island című remekművét idézve. A harmadik darab ismét a menetelős hangulatot közvetíti hihetetlenül szikár formában, a feszültség itt még inkább kézzelfogható formában van jelen. Itt már előkerülnek a műfaji sajátosságnak számító speechek is, de szerencsére csak a háttérbe szorítva, távolról sem tolakodó módon, akárcsak a negyedikként felharsanó szerzeményben, itt is a feszesen dübörgő dobok és a markáns hangszeres munka viszi a hátán a produkciót elsősorban. Ez így is marad az utolsó percekig, mindössze az industrial elemek erősödnek kissé a korong második felétől, hogy a végére egy rövid, de annál velősebb arcon csapással felérő lezárással vessenek véget a lemeznek. Azt hiszem felesleges tovább ragoznom, inkább egyszerűen kimondom, igazi alappillére ez a kiadvány a műfajnak, hiba lenne bárki számára is kihagyni, így tehát feltétlenül jó hír a kíváncsiskodóknak, hogy a kiadónál akad még belőle néhány gazdát kereső példány.

A két csoport egy ideje ugyan már külön utakon jár, de erre a közös munkájukra Marcin és Robert is a legjobb emlékekkel tekint vissza, nem véletlenül.

rageineden.org

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása