HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2011.08.08. 20:00 sorger

Mit Fester Hand - Allerseelenlieder V/A CD (Ahnstern 2011)

Címkék: lemezkritika

Hosszas várakozás után (az olasz Raunend hatékony fellépésének köszönhetően) idén májusban végre napvilágot látott az osztrák ALLERSEELEN csoport fennállásának huszadik évfordulójára összeállított gyűjteményes album. Talán tekintsünk el attól, hogy a megjelenés többszöri elhalasztása miatt a jubileumról lekésve jelent meg az antológia, fontosabb, hogy végre bárki könnyedén birtokba veheti ezt az igazán figyelemre méltó kiadványt.

A történet szerint az ünnepelt csoport, illetve konkrétan Gerhard közelebbi barátai, zenésztársai (sajnos az eredetileg eltervezett névsorból mára néhányan kikoptak, pedig jó lett volna hallani, hogyan tiszteleg az ALLERSEELEN előtt például a GRAUMAHD, a CHANGES, vagy a VON THRONSTAHL) a Steinklang által titokban lettek felkérve a megtisztelő feladatra (feldolgozni egy-egy szabadon választott szerzeményt az osztrák legendától), vagyis egy igazi meglepetésnek volt szánva, elsősorban az említett úriember felé.

Kezdésként (talán bocsánatos bűnként) természetesen az albumon hallható magyar zenekarokat emelném ki. A SCIVIAS (Idun) az elmúlt években erőteljesen átalakult, de megbízható, megszokott és megcsodált arcát mutatja ezúttal is. A kicsit a háttérben dübörgő dobok, a vonósok és egyéb húros hangszerek, a diszkréten díszítő effektek természetesen Rádi Sándor Zsolt karakteres hangjával megkoronázva most is rendkívül meggyőző összképet eredményeznek. A LARRNAKH (Knistern) egy rendkívül egyszerűen hangszerelt és felépített (gyakorlatilag a dark ambient és a neofolk házasításáról van szó) darabbal járult hozzá az ajándék teljessé tételéhez. A CAWATANA (Alle Lust Will Ewigkeit) adaptációja emlékeztet leginkább az eredeti szerzeményre a magyar vonulatból, kicsit talán szellősebben, de egyértelműen felismerhetően szól ez a dal gitárokra, dobokra, minimál zongorára és kétnyelvű énekre felépítve.

A teljesség igénye nélkül feltétlenül ki kell emelnem még a legendás német ERNTE (Santa Sangre, Jodorowsky mix) tőlük meglepően szikár industrial verzióját, a FRAKMÜNDT (Firnföuskamerad) kimérten hömpölygő szerzeményét, a DER ARBEITER (Flama) flamenco-ízű álomszép dalát és az olasz DER FEUERKREINER (Feuersalamander) feszesen, keményen ránk zúduló harcias átgyúrását. Határozottan említést érdemel még a BLOOD AXIS és a SANGRE CAVALLUM (Sonne-Golthi-Ade) összefogása, valamint a STURMPERCHT (Sturmlied) tiszteletadása, de igazából minden zenekar jó ízléssel és remekül birkózott meg a feladattal, így tehát rendkívül egységes és erős a színvonal végig.

A közel másfél órás anyagot végül természetesen egy Gerhard által formába öntött ALLERSEELEN-szerzemény zárja le, nevezetesen a címadó Mit Fester Hand az eredetihez képest kissé átgyúrt formában.

A 6 paneles, rendkívül tetszetős digipak csomagolásba bújtatott korong végső maszterelését a VINTERRIKET és a NEBELKORONA zenekarok főnöke, Christoph Ziegler végezte, amely így tehát minden szempontból kiemelkedően teljesít és talán nem túlzás megelőlegezni, azt eredményezte, hogy az elmúlt évek ínséges felhozatala után végre ismét egy idővel klasszikussá, legendássá érő gyűjteményes anyag született (még úgy is, hogy a kiváló Cavalcare La Tigre trónját – amely válogatásról három zenekar itt is szerepet kapott – ez sem veszélyezteti).

A komplett dallista:

ERNTE – Santa Sangre (Jodorowsky mix)
TYR – KREIS – Ernting
HABERFELD – Olle Lust Wui Ewigkeit
DIE WEISSE ROSE – Flamme
FANES – Sonne Golthi - Ade
SAGITTARIUS – Musa
SCIVIAS – Idun
FRAKMÜNDT – Firnföuskamerad
HREFNESHOLT – Herbstlied
Ó PARADIS – Marqués De Púbol
BLOOD AXIS and SANGRE CAVALLUM – Sonne Golthi – Ade
STURMPERCHT – Sturmlied
LARRNAKH – Knistern
ÁRNICA – Foe De Salamandra
KLAMMHEIM – Allerseelen
DER ARBEITER – Flama
DER FEUERKREINER - Feuersalamander
CAWATANA – Alle Lust Will Ewigkeit
SVARROGH – Heiliges Blut
ALLERSEELEN – Mit Fester Hand

A CD Magyarországon is beszerezhető az említett hazai zenekaroktól, de a Steinklangnál is bátran lehet érdeklődni.

www.myspace.com/cawatana
www.myspace.com/larrnakh
www.myspace.com/sciviasofficial

www.steinklang.at

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Von Thronstahl feldolgozása (Mit fester Hand) végül a zenekar saját lemezén (Conscriptvm) jelent meg - gondolom nem bírták kivárni, míg a bizonytalan helyzet tisztázódik. Nagyon sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz ebből a válogatásból semmi, így nekem is kellemes meglepetés volt, hogy végül csak összeállt az egész.
Josef szerint lett volna egy dal direkt erre a válogatásra is a Conscriptum mellett, csak valahogy mégis elsikkadt a dolog a későbbiekben.
süti beállítások módosítása