HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2011.07.06. 19:00 sorger

GENOCIDE ORGAN - Under - Kontrakt (Tesco Organisation, 2011)

Címkék: lemezkritika

A Wilhelm Herich (a többi résztvevő a hagyományoknak megfelelően  némileg titokzatosságba burkolózva DAX és Doc M. Riot néven lett feltüntetve, illetve itt van még az ANENZEPHALIA-ból  ismert Brigant Moloch is) vezette német GENOCIDE ORGAN formáció egyértelműen a jelenkori industrial-noise zene egyik legszikárabb, legradikálisabb alakulata, mind a zenéjükben, mind a szövegi koncepciójukat tekintve. Kevesen tartanak ki ilyen sziklaszilárd elszántsággal az eredetileg elképzelt, a kezdetekben megfogalmazott koncepció mellett, különösen, ha az minden vonatkozásában rendkívül provokatív és radikálisnak mondható. Nem tisztem a csoport szövegi ideológiájának, vagy a jelképrendszerének boncolgatása (ahogy az oldal indulásánál már hangsúlyoztam, a dp-motiv elsődlegesen a zenére koncentrál), ellenben feltétlenül hibának érezném, ha szó nélkül siklanánk el legfrissebb albumuk lehengerlően komplex extrémitása mellett.

Már a korongot indító Error tisztázza, szó sincs megalkuvásról, dallamosodásról, újabb kíméletlenül karcos, szikár power-industrial vár a hallgatóra bő 40 percben, a klasszikus hagyományok szerint. Dühöngő, mértéktelen hangorkán szól az It’s Over perceiben is, torzított gerjedésekkel felvezetve, archív bevágásokkal díszítve, Wilhelm agyoneffektezett, eksztatikus  szövegmondásával  megkoronázva. További rendkívül feszült pillanatokkal szolgál a Forever Whore , de ez alapvetően igaz az album egészére, valamint a komplett GO életműre egyaránt. Spirálisan örvénylő massza tulajdonképpen a csoport minden zenei megnyilvánulása, ahol még véletlenül sincs helye a mellébeszélésnek, egy precízen kivitelezett hangrobbanás a teljes diszkográfia  a kezdetektől egészen napjainkig. A folytatásban a Denard borzolja és horzsolja az idegeket, egy igazi power-noise klasszikus ez a szerzemény már most, véleményem szerint az Under - Kontrakt egyértelmű csúcspontjaként. Olyan energia és dac feszül ebben a dalban, ami szavakkal nehezen leírható, feltétlenül hallani kell tehát! A folytatásban a Prince ugyan hangyányival visszafogottabban harsog, mégsem hoz egy percnyi megnyugvást sem feszült, mindeközben magával ragadó megoldásaival. Az I’m With You All Days karcosan sistergő méregerős noise kavalkád hirtelen lezárással, míg a Tamil Eelam hipnotikus örvénylése igazán szuggesztív és felemelő pillanatokban részesíti a hallgatót. A The Lord Is My Lightot emelném még ki az egyébként gránittömbhöz hasonlítható végtelenül hatásos és szilárd egészből, mint egy újabb power-noise himnuszt, meglepő, némileg cinikusan csengő kórus lezárással. Ritkán tapasztalható elsöprő erő feszíti az album minden pillanatát, képtelenség érzelmek nélkül közelíteni hozzá, egyértelműen a csoport (és úgy általában a műfaj) büszkeségére válik és a megjelenés után szinte azonnal klasszikussá érett.

A kiadvány kivitelezése az eddig megszokottaknak megfelelően fekete-fehér és rendkívül minimalista, a frontoldalon kitakart szemű lázadó harcosok állnak felfegyverkezve, a fejük felett köröző helikopter társaságában, a zenekar logójával kiegészítve.

A GENOCIDE ORGAN legfrissebb támadása nem tartogat különösebb meglepetéseket, ellenben könnyedén hozza a kötelező gyakorlatot és vastagon alkalmas az eddigi elkötelezett rajongók további ámulatba ejtésére, vagyis aki eddig kedvelte a csoportot, most is bátran beruházhat aktuális albumukra.

http://tesco-germany.com
http://www.myspace.com/genocideorgan

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása