HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2011.04.28. 18:00 sorger

SONNE HAGAL-interjú

Címkék: interjú

A német SONNE HAGAL formáció hosszú idő óta rendkívül stabil pillére a neofolk világának. Minden különösebb felhajtás, "szenzáció" és felesleges körítés nélkül dolgoznak, megbízható és meghatározó pozíciót töltve be ezáltal kedvenc zenei világunkban. Reményeim szerint az alábbi interjú is segíteni fogja, hogy hazánkban is egyre többen kövessék figyelemmel tevékenységüket!

- Üdvözöllek, Oliver, vágjunk bele a sűrűjébe! Mi inspirálta a döntést, hogy megalkosd a SONNE HAGAL-t? Mesélj kérlek a kezdeti időkről!

- Szia! A SONNE HAGAL által tudom érvényre juttatni a legtökéletesebb módon az ötleteimet, az elképzeléseimet és a vágyaimat. Amikor a kilencvenes években elkezdtem komolyabb formába önteni a SONNE HAGAL dalait, rögtön éreztem, hogy valami nagyszerű van születőben. Tudtam, hogy ez az, amire szükségem van, és innentől a dolgok már haladtak a maguk útján. Természetesen nem akartam kizárólag a múltbéli eredményekre koncentrálni, inkább lépésről-lépésre haladtam előre, így fejlődött ki egy igazán különleges zenei világ bennem és körülöttem. 

- Mára a zenekar lényegében egybeforrt a te neveddel. Mi lett a többiekkel?

- Erről talán őket kellene megkérdezni. Megjegyzem, bármibe fogtam, mindig akadtak segítőtársak.

- Milyen szempontok alapján történt a zenekar névválasztása?

- Ez a név különböző paradigmák egyesülése. Többek között arra utal, hogyan váltak a rúnák és az északi misztériumok a zene és a mindennapi élet fontos részévé. Másrészt az ellentmondások, a küzdelem a két erő, a Nap és Hagal között, pont, mint a létünk ezen a világon. A természet esszenciája a mi spirituális világunk, elragad, felemel és megpecsételi a sorsunkat. Mindennek két oldala van. Élet és halál, fény és árnyék és még sorolhatnám. Mindezt próbáltam megfelelően érzékeltetni a csoport nevének megalkotásakor. 

- Mik a SONNE  HAGAL tervei a jelennel, illetve a közeli jövővel kapcsolatban?

- Jelenleg az új album előkészületei zajlanak, ezen a téren remélem, hogy ebben az évben már kézzelfogható eredmény fog születni. Néhány dalt már el is kezdtünk rögzíteni, így minden lehetséges, de biztosat még nem tudok mondani. Elképzelhető, hogy ismét meghívok néhány közeli barátot, hogy legyenek a segítségemre, nevezetesen Kim (OF THE WAND AND THE MOON) és Matthias (VURGART) biztosan velem lesznek a rögzítés során. Ezen kívül hamarosan lesz egy koncert a németországi Halléban, valamint egy igazán nagyszerű  litván fesztiválra (Menuo Juodaragis) is meghívtak minket. Kiadványok terén lesz még egy újabb kiadása a Hellfahrt-albumnak, teljesen új csomagolásban, ami a dalszövegeket is tartalmazni fogja. 

- A világ felgyorsult körülöttünk, a technika fejlődése nagyban befolyásolja a felhasználói szokásainkat és ez erőteljes hatást gyakorol a zenehallgatási kultúránkra is. A neofolk műfaj sajnos határozottan megtorpant. A nagy gonddal és törődéssel megalkotott kiadványok, albumok mögött mindig ott tülekednek a zeneileg nemritkán kevésbé értékelhető mp3-as megjelenések, az összecsapott CD-R anyagok. Kevesebb koncert kerül lebonyolításra, a műfajra szakosodott magazinok pedig gyakorlatilag teljesen megszűntek. Mit gondolsz ezekről a negatív tényezőkről? 

- Igazad van, úgy tűnik a stílus sajnos megfeneklett mára. Mindennap hallgatok zenét, de inkább a régebbi lemezeket. Számos punk, rock, jazz, ambient, neofolk és különböző elektronikus zeném van, mindenevő vagyok. A neofolk közeg (mint bármely más szubkultúra) természetesen rengeteg érdekes, figyelemre méltó terméket produkál, mindeközben elkerülhetetlen, hogy megjelenjenek a hiénák, a kétes színvonalon alkotó zenekarok és így tovább. Már nem is idegesítem magam ezen, inkább egyfajta szánalmat érzek a felhígulás láttán. Nem kell aggódnunk, az igazi értékek megmaradnak! Pantha Rei, ahogy az ókori görögök mondták. Egyébként hiába növekszik a betegesen rossz, vacak zenekarok száma, mégsem hiszem, hogy egyre többen lennének, szerintem te is érted, hogy mire gondolok. Csak el kell menni mellettük, figyelemre sem méltatva őket.

- Volt 2010-ben olyan album, vagy zenekar, akikre szívesen felhívnád az olvasók figyelmét?

- Túl sok is. Hol is kezdjem? Hol lesz a vége?... 

- Mesélj egy kicsit a német színtérről! Vannak érdekes zenekarok, szerveződnek koncertek?

- Nem nagyon ismerem más német zenekarok terveit, de például a Wave-Gotik-Treffen egy tökéletes alkalom, hogy rengeteg zenekar bemutatkozzon. Úgy tudom, veled is találkozhat majd ott a közönség. Amit nagyon várok ebben az évben, az új OF THE WAND AND THE MOON album (igaz, ez nem német), valamint remélem hamarosan lesz új VURGART-lemez is! Ezekre érdemes lesz figyelni. 

- Mivel búcsúzol a magyar rajongóktól?

- Köszönet a rengeteg érdekes levélért, amit Magyarországról kapok! Remélem hamarosan személyesen is találkozhatunk!

- Most ez minden, köszönöm az interjút!

- Én is köszönöm, részemről a szerencse. 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása