HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2013.07.30. 22:00 sorger

Interjú a lengyel JOB KARMA zenekarral

Címkék: interjú

jobkarma.jpgAz Aureliusz Pisarzewski és Maciek Frett által alkotott lengyel kísérleti-ipari zenei formáció ugyan készített már kiemelkedő lemezeket (személyes kedvenceim a Strike, a Tschernobyl és a Punkt), ám elsősorban koncerten mutatkozik meg a két fiatalember által megalkotott muzsika valódi ereje. A tavalyi Hradby Samoty fesztiválos fellépésük után érett meg bennem a gondolat, hogy egy interjú által talán Magyarországon is ismertebbé lehetne tenni a nevüket. A válaszokra ugyan tekintélyes várakozás után vethettük vigyázó szemeinket, de így is számos érdekességre derül fény az urak válaszai alapján.

- A legutóbbi önálló JOB KARMA album a Punkt volt, még 2010-ben, de ha nem tévedek, már készül az újabb lemez.

- Aureliusz: Valóban így van, jelenleg is dolgozunk az új dalokon. A végét ugyan még nem látjuk pontosan, de azt hiszem, minden a legjobb úton halad. A Matt Howden társaságában létrehozott 7JK projekt most egy kicsit pihentetve lesz, ezáltal több időnk marad a JOB KARMA ügyeit intézni és ez így van jól.

- Az egyik kedvenc lemezem tőletek a Strike. Ez egy nehezen befogadható és értelmezhető album, nekem mégis nagyon tetszik, az elmúlt 10 esztendő egyik legjelentősebb alkotásának tartom az országotokból. Mit jelent ez a korong manapság nektek, mi a véleményetek róla?

- Aureliusz: Örülök, hogy tetszik, én is nagyon szeretem és végtelenül büszke vagyok rá. A Strike egy nagyon erőteljes album, bizonyos momentumait (Red Sky, Ecce Homo, March) a mai napig elővesszük a koncertjeinken, természetesen némileg átdolgozva, különleges animációs háttérvetítéssel kiegészítve.

- Tavaly volt szerencsém élőben is megtapasztalni a JOB KARMA erejét a cseh Hradby Samoty fesztivál második napján. Igazán lenyűgöző előadás volt, teljesen elvarázsolt. Ti milyen tapasztalatokat gyűjtöttetek ezen az eseményen?

- Aureliusz: Nekünk is nagyon tetszett az egész fesztivál, a helyszín és sok érdekes zenekart ismerhettünk meg. Sajnálatos módon csak a második napon tudtunk jelen lenni, de így is csodálatos volt. A közönség rendkívül szimpatikusan reagált a koncertekre és maga Rosice is jól fogadta, tűrte az egész hajcihőt, ami ezzel járt. Reményeink szerint egy szép napon még visszatérünk oda!

jobkarma_live.jpg

- Mi a JOB KARMA üzenete a zenén keresztül, van valamilyen ideológiai háttér esetleg?

- Aureliusz: A lényeg, hogy alkothatunk. Nincs különösebb üzenet vagy ideológia. A lényeg elsősorban, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a zene és a vizualitás között. A koncertjeinken roppant hangsúlyos szerep hárul a vetítésre és az sem mellékes, hogy milyen csomagolást kap egy születendő korong. A politikai ellenségeskedés, a gazdasági és társadalmi hullámvölgyek minket hidegen hagynak, vagy legalábbis nem keverjük bele a JOB KARMA ügyeibe. A mindennapok része, de a zenénkben nincs szerepük. Nem akarunk utat mutatni.

- Mennyire figyelitek a jelenlegi underground zenei irányzatokat?

- Maciek: A piacot elárasztja a szemét, nehéz kiszűrni a valóban értékes és izgalmas újdonságokat. Mindenki otthon fabrikál zenét a sufniban, így a végeredmény gyakran értékelhetetlen művészileg, zeneileg. Számunkra a komponálás, a rögzítés valójában egy szertartás. Megadjuk a módját mind fizikailag, mind szellemi síkon.

- Azt gondolom, a zene egy igazán különleges önkifejezési mód. Gyakran szavak nélkül is igazán mellbevágó és elsöprő eredményt érhet el. Ha nem zenélnétek, milyen más módon próbálnátok kifejezni a mondandótokat?

- Maciek: Hm, nehéz kérdés... Talán a költészet. Voltak ilyen irányú törekvéseim, de hamar visszakanyarodtam a zenéhez, ha-ha.

jobkarma_tscher.jpg

- A Wroclaw Industrial Festival életre hívása is hozzátok köthető. Mesélnétek erről egy keveset?

- Maciek: 11 év távlatából büszkén állíthatom, hogy ez a fesztivál az egyik legjelentősebb a műfajon belül az egész világon. A cél, hogy minden esztendőben összegyűjtsük az ipari kultúra legjelentősebb képviselőit egy többnapos, baráti, családias rendezvény keretén belül. Bátran kijelenthetem, az esemény valódi olvasztótégelye az ipari kultúrának és a hozzá kapcsolódó zenéknek (neofolk, dark ambient, post punk és társai) és művészeti ágazatoknak. 2001-ben hívtam életre Arkadiusz Baginski barátommal és azóta is töretlen lelkesedéssel szervezzük évről évre. Az idők során olyan elismert előadók léptek fel már nálunk, mint a PSYCHIC TV, MERZBOW, a NURSE WITH WOUND, az ESPLENDOR GEOMETRICO, a ZOVIET FRANCE, a SOISONG, a KLINIK, Boyd Rice, a CLOCK DVA, a CARTER TUTTI, a TUXEDOMOON és még sorolhatnám a végtelenségig. 

- Milyen zenéket hallgatok manapság, kiket tudnátok ajánlani az olvasóinknak?

- Maciek: Rengeteg különböző zenét hallgatok. Industrial, neofolk, EBM, ambient, krautrock, post punk, popzene és így tovább. Konkrétan, ami nagyon tetszik az elmúlt hónapokból az például John Foxx AND THE MATS - Evidence, SIEBEN - No Less Than All, DDAA - Pourriture Cubique, THE SOFT MOON - Zeros, DER BLUTHARSCH And The Infinite Church Of The Leading Hand - The End Of The Beginning és még sorolhatnám...

- Végezetül köszönöm az interjút! Mivel búcsúztok?

- Maciek: Köszönjük az érdeklődést és a türelmet, Gergő! Üdvözöljük a magyar zenehallgatókat, reméljük, hogy egyszer a ti országotokban is megmutathatjuk színpadon a JOB KARMA erejét! "Polak - wegier dwa bratanki i do szabli i do szklanki" Lengyel-magyar két jó barát...

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása