HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2018.07.18. 19:00 balazs_k

SPIRITUAL FRONT - Amour Braque CD (Auerbach/Prophecy, 2018)

sf_ab.jpgA Spiritual Front 8 év után megjelent teljes értékű nagylemeze nem okoz csalódást, semmilyen szempontból. A jól megszokott hangulatok, zenei világok, megoldások, melyeket megszokhattunk tőlünk az elmúlt években (sőt, lassan már mondhatunk évtizedeket is, jövőre lesz 20 éve, hogy megjelent az első kiadványuk), visszaköszönnek itt is, de szó sincs arról, hogy a zenekar egy helyben topogna vagy ismételné önmagát, a megújulás ugyanúgy jellemző az új anyagra, mint az eddigi út folytatása. Az egyik legfontosabb (és legörömtelibb) változás az előd Rotten Roma Casinóhoz képest, hogy visszatért Stefano Puri, aki az Armageddon Gigolo nagyszerű vonós hangszereléséért és billentyűs szólamaiért volt felelős, és itt is jó munkát végzett. A hangszerelésre egyébként sem lehet panasz, az alapfelállás (akusztikus gitár, elektromos gitár, basszusgitár, dob) mellett egy egész sor vendégzenész besegített, vonósok, fúvósok, zongora, tangóharmonika színesítik a zenét. A szövegvilág is a szokásos, a helyenként kissé tökéletlen angolsággal megfogalmazott gondolatok nem nagyon változtak a kezdetek óta (csak az énekhang lett egyre jobb). És persze a képi világ sem érheti meglepetésként a zenekar rajongóit.

Biztos lesznek, akik azt mondják, hogy nem olyan jó az Amour Braque, mint az Armageddon Gigolo volt, és valamilyen szinten igazuk is lesz, az Armageddon Gigolo volt a pályájuk csúcsműve, de az már rég volt, hallottuk sokat, talán túl sokat is, kell az újdonság. És ezen a lemezen is nagyszerű dalok szerepelnek, jól megírva, kifogástalanul előadva, tökéletes hangzással, tényleg nem lehet oka panaszra annak, aki eddig is szerette a zenekart.

Szólj hozzá!

2018.06.27. 20:00 balazs_k

2018-as WGT képgalériája - 2. rész

Címkék: koncertbeszámoló

wgt2018.jpgKépgalériánk második részében a hétfői nap utolsó három fellépőjét mutatjuk be a Volkspalast mindkét terméből (Kuppelhalle és Kantine). A képeket továbbra is Riesenberger Mónika készítette.

 

 

Szólj hozzá!

2018.05.31. 21:00 balazs_k

A 2018-as WGT képgalériája - 1. rész

Címkék: koncertbeszámoló

wgt2018.jpgSajnos évről évre szűkül a WGT-n azon zenekarok köre, melyek fellépéseiről be tudunk számolni, amelyekről úgy érezzük, hogy beleférnek az induláskor elhatározott koncepcióba (amihez mindenképpen tartani szeretnénk magunkat). De azért az idei évben is találtunk pár arra érdemeset, úgyhogy jöjjön most a szokásos képgaléria első köre, a pénteki, a szombati és a vasárnapi fellépőkkel, három különböző helyszínről (köztük olyanokról, amelyek eddig még nem szerepeltek oldalunkon): a városi színház nagyterméből (ez már volt sokszor, szinte minden évben), a Moritzbastei (a középkori erőd egyetlen megmaradt része) pincéjéből és a wachaui romtemplomból (ezen utóbbiak most szereplnek itt először). A képeket idén is Riesenberger Mónika készítette.

Szólj hozzá!

2018.05.30. 21:00 balazs_k

HEKATE - Totentanz CD (Auerbach/Prophecy, 2018)

Címkék: lemezkritika

hekate_tt.jpgA Hekate hét év után megjelent új lemeze címében a korábbi -tanz/tänze lemezeket (Sonnentanz, Tempeltänze) idézi. És valójában nem csak címében. Zeneileg is visszatérnek kicsit a régi világukhoz, az akusztikus gitárra épülő hagyományosabb neofolk dominál a lemezen, az előző két albumra jellemzőbb "kísérletezőbb", elektronikusabb, sok dobbal megtámogatott hangzás kissé háttérbe szorult - nagy bánatomra, mert az előző két lemezt kimondottan szerettem (sőt, csak azokat szerettem igazán). De tévedés ne essék, az új lemezzel sincs semmi baj, jók az új dalok is, jó a hangzás, és nagy szükség volt már egy igazi neofolk lemezre, nem sok jelent meg az elmúlt pár évben ezen a vonalon. És persze azért a dobokat meg a másfajta hangzásokat sem kell hiányolni, mert továbbra is jelen vannak, különösen a lemez második felében, sőt, nem is csak jelen vannak, hanem a két irányvonal élesen külön is válik: a lemez első felén találhatók az akusztikus gitáros neofolk dalok, férfi énekkel, a második felén pedig a "rituálisabb", billentyűkre és dobokra épülő szerzemények, női énekkel (leszámítva az utolsó tételt, melyben férfi ének és akusztikus gitár is van). Értem a koncepciót, de személy szerint nekem lehet, hogy jobban tetszene, ha egyenletesebb lenne az eloszlás, ha váltakozna a két hangulat. De idővel persze így is megszokható.

Szép a kiadvány kivitelezése is, mind a fényes bevonatú digipak, mind a (szintén fényes bevonatú, ezáltal különösen jól kinéző) booklet (bár abban nem vagyok biztos, hogy szándékosan szerepelnek a bookletben a szövegek összevissza sorrendben, és nem szerkesztési hiba történt, de ez legyen a legnagyobb baj).

Bár számomra sajnos nem éri el az előző kettő színvonalát, azért így is különösen ajánlott lemez, főleg ezekben az ínséges időkben.

Szólj hozzá!

2018.04.02. 23:00 balazs_k

Ajánló a 2018-as WGT-re

Címkék: koncertajánló

wgtbanner2.jpgIdén bár később kezdték bejelenteni hivatalosan a fellépők neveit a WGT-re, közben azért belehúztak, így jó pár név ismertté vált már, de azért várhatóan (remélhetőleg) jönnek mellé még újak is, melyek figyelemre méltóak számunkra is. Mindenesetre lássuk, hogy most, nagyjából másfél hónappal a fesztivál előtt miből gazdálkodhatunk.

Ahogy a minap már említettük, a német Hekate hat év után ismét fellép a WGT-n. Akkor a 20 éves jubileumát ünnepelte a zenekar (sok vendéggel), idén várhatóan a fesztiválra megjelenő új lemezüket mutatják be.

Szintén említettük korábban, hogy Tony Wakeford minden erejét a Crisisra koncentrálja, ezért visszamondta a fellépést a Sol Invictusszal, de a Crisisszal azért itt lesz, ha valaki látni szeretné, ahogy Tony újra fiatalnak érzi magát.

A John Murphy halálával megszűnt Knifeladder egykori vezetőjének, Andrew Trailnek a szólóprojektjeként indult, időközben a Knifeladder másik tagjával, Hunter Barr-ral kiegészült, industrial és post-punk alapokon nyugvó elektronikus zenét játszó Black Light Ascension is mindenképp érdemes a kiemelt figyelemre.

Az egykori Cold Meat Industry két jeles svéd zenekara, az Arcana és a Raison D'Etre is tiszteletét teszi a fesztiválon, amelyek ha teljesen visszahozni nem is tudják, de talán megidézik a régi szép hagyományt, amikor a Cold Meat-es zenekarok egy egész napot kaptak (mely hagyománynak aztán az idők folyamán a kiadóval együtt sajnos csendben leáldozott).

A durvább industrial zenék rajongói biztos örömmel veszik az időközben úgymond sztárzenekarrá vált svéd Trepaneringsritualen visszatérését a fesztiválra. A hagyományos(abb) industrial rajongóinak lehet érdekes a legutóbb négy éve nagyszerű koncertet adó német Sardh fellépése.

Talán említettem már korábban, hogy megfogadtam, hogy többet nem megyek instrumentális, egy szál laptopos dark ambient "koncertre", de aki szereti az ilyesmit, az megnézheti a norvég Svartsinn fellépését (főleg, hogy ők legutóbb a laptop mellett egy csellóst is bevetettek, más kérdés, hogy sokat az sem segített az összképen).

A "metalosok játszanak akusztikus/klasszikus gitáros neofolkot" mezőny (már nem annyira) fiatal német képviselője, a Neun Welten is visszatér (ők nyolc év után tavaly jelentkeztek új lemezzel, és most hét év után adnak ismét koncertet a WGT-n).

A középkorias neoclassicalt játszó Ataraxia is sok év után tér vissza a fesztiválra, a stílus kedvelőinek (gondolom) nagy örömére.

Pár éve nagyszerű koncertet adott egy szál csellóval és egy looper pedállal az angol Jo Quail. Akkor fellépett a Sol Invictusszal is, ebben az évben ez értelemszerűen kimarad, viszont valószínűleg szólófellépése ismét lenyűgözi a hallgatóságot.

Ezek azok a fellépők, melyeket többé-kevésbé jó szívvel tudok ajánlani oldalunk olvasóinak. Lesz még egy-két zenekar, melyek talán szintén ehhez a közeghez tartoznak, de mivel őket már nem annyira jó szívvel tudnám csak ajánlani, ezért inkább meg sem említettem. Aki akarja, úgyis megtalálja őket. És természetesen ha később még bejelentenek valamilyen fontosabb fellépőt (nagyon reméljük), akkor arról is említést teszünk.

Szólj hozzá!

2018.03.25. 23:00 balazs_k

Hekate: új lemez és koncert a WGT-n

Címkék: hírek

hekate_tt.jpgÚgy néz ki, hogy mostanában a német metalkiadó, a Prophecy tartja életben (vagy éleszti fel, nézőpont kérdése) a "neofolkot", mert sorrendben ez már a harmadik (szó se róla, örvendetes) hír a kiadó háza tájáról: hét év után új lemezt ad ki a német neofolk egyik meghatározó zenekara, a Hekate. A zenekar utóbbi két albuma (Goddess [2004] és Die Welt der dunklen Garten [2011]) igazán jól sikerült, ez a két lemez emelte őket a német neofolk élvonalába (korábbi kiadványaik annyira nem voltak átütőek), úgyhogy kíváncsian várjuk az új lemezt, mely május közepén jelenik még, és a Totentanz címet viseli. A formátumok itt is a szokásosak: digipak cd, 60 oldalas könyv 5 számos bónusz cd-vel, dupla vinil 5 bónuszszámmal (fekete és fehér színben), limitált példányszámban (könyv: 500 darab, fekete vinil: 300 darab, fehér vinil: 200 darab). Előrendelhető a kiadó oldaláról.

A zenekarhoz kapcsolódó szintén örvendetes hír, hogy 6 év után újra fellépnek a lipcsei Wave Gotik Treffenen, ahol várhatóan az új lemezt mutatják majd be (ami addigra már pont kapható is lesz).

Szólj hozzá!

2018.03.22. 22:00 balazs_k

Új nagylemez a Spiritual Fronttól

Címkék: hírek

sf_ab.jpg5 évvel az Open Wounds című válogatás és a Black Hearts in Black Suits speciális kiadvány, valamint 8 évvel az utolsó "rendes" stúdióalbum, a Rotten Roma Casino után végre megjelent a Spiritual Front új nagylemeze, az Amour Braque. Közben is jelent meg azért egy-két rövidebb kiadványuk (pl. a Vladimir Central című egyoldalas 12"-es vinil valamint egy megosztott lemez a Lydia Lunch-Cypress Grove duóval), de most újra teljes pompájában élvezhetjük nihilista popjukat. 13 dal több mint 50 percben, a megszokott stílusban, olyan közreműködőkkel, mint pl. Matt Howden vagy King Dude. A kiadó ezúttal a Prophecy/Auerbach, és ahogy megszokhattuk tőlük az utóbbi időben, több formátumban (digipak cd, 48 oldalas könyv 12 számos bónusz cd-vel, vinil) is kiadták, és ahogy szintén szokásuk új igazolásoknál, újra megjelentetik a zenekar korábbi kiadványait, jelen esetben a nagy sikerű Armageddon Gigolót, szintén több formátumban (digipak cd, 48 oldalas könyv 15 számos bónusz cd-vel, vinil). Mindezek természetesen megrendelhetők a kiadó oldalán, a vinil és könyv verziók korlátozott példányszámban (300 és 700 darab az új lemezből, illetve 300 és 500 darab az Armageddon Gigolóból).

Szólj hozzá!

2018.02.02. 21:00 balazs_k

Márciusban jelenik meg a 30 éves Sol Invictus új (lehet, hogy utolsó?) lemeze

Címkék: hírek

sol_necro.jpg30 éve jelent meg a Sol Invictus első (és máig az egyik legjobb) lemeze, az Against the Modern World. Most, 30 évvel azután, és négy évvel az előző, Once Upon a Time című nagylemez után jelenik meg az új album Necropolis címmel, ami lehet, hogy egyben a zenekar utolsó sorlemeze is lesz. Tony Wakeford saját bevallása szerint belefáradt az e-mollba és a csengettyűkbe, megmaradt (kevés) erejét inkább az általa újjáélesztett Crisisra szeretné koncentrálni. Az új anyag megjelenése sokat csúszott, már évekkel bejelentették, de csak most márciusban jelenik majd meg, többféle formátumban is: a normál digipak cd mellett lesz dupla cd-s könyv is (500 példányban), valamint fekete (300 darab) és fehér (200 darab) vinil is (mindezek pólókkal együtt csomagban is). További információ és előrendelési lehetőség a kiadó oldalán.

Szólj hozzá!

2018.01.20. 00:00 balazs_k

Ez volt (számunkra) a 2017-es WGT-n

Címkék: koncertbeszámoló

wgt_2017.pngAhogy a beharangozóban és a képgalériánál már említettük, 2017-ben kevesebb releváns zenekart tartogatott nekünk a WGT, már csak egy teljes „neofolk nap” volt (az eddigi kettő helyett), plusz elszórva egy-egy fellépés különböző helyszíneken. És emellett sajnos a felhozatal sem volt olyan, hogy dúskálhattunk volna a jobbnál jobb zenekarokban. Persze lehet (biztos), hogy az én ízlésem, érdeklődésem is változott az évek folyamán, már nem nézek meg mindent csak azért, mert „ehhez a körhöz” tartozik.

Szólj hozzá!

2018.01.10. 19:00 balazs_k

Újra Hyperborea

Címkék: hírek

hyperborea_tmatn.jpgA 2000-es évek elejének (azt hiszem, nyugodtan mondhatjuk) legjelentősebb rendezvénysorozata a Hyperborea volt Magyarországból ebben a körben. A színtér kiemelkedő zenekarai (Sol Invictus, Ordo Rosarius Equilibrio, In Slaughter Natives, Deutsch Nepal, Spiritual Front, Derniere Volonte, Karjalan Sissit, Triarii, Protagonist, Der Blutharsch, Von Thronstahl, Raison D’Etre, Allerseelen, Scivias, Sturmast és még sokan mások) léptek fel Budapesten, nemzetközi érdeklődés közepette. Aztán sajnos ez a kezdeményezés is (mint oly sok minden) idővel elhalt különböző okok miatt, sokunk legnagyobb bánatára. De több éves szünet után most ismét lesz Hyperborea, melyen két nagyszerű magyar zenekar lép fel egy impozáns helyszínen: kísérleti-pszichedelikus folkot játszó Pirkan és a nemzetközi középkori-pogány folk színtéren elismert és közkedvelt The Moon and the Nightspirit. A helyszín a szeptemberi Sieben-koncertnél már megismert Nádor Terem. Alább olvasható a szervezők közleménye a további részletekkel.

Szólj hozzá!

2018.01.09. 21:00 balazs_k

A Darkwood is kapott egy tribute-lemezt

Címkék: hírek

darkwood_tribute.jpgAz egyik legszimpatikusabb német neofolk zenekar kétség kívül a Darkwood. Szerénység, pozitív hozzáállás, magas színvonalú produktumok. A "nagy öregek" mellett fiatal zenekarnak tűnnek, de ha belegondolunk, ők is lassan már 20 éve a pályán vannak. Nekik is vannak követőik, fiatalabbak, akik felnéznek rájuk. Az egyik ilyen az amerikai In Ruin. Több szállal kötődnek a Darkwoodhoz, a Heidenvolknál, a Darkwood mögött álló Henryk Vogel kiadójánál adták ki a lemezüket, amelyen Henryk is közreműködött, koncerteztek is együtt. És ők voltak azok, akik úgy gondolták, hogy ennyi év után itt az ideje, hogy a Darkwoodnak is legyen tribute-lemeze, megérdemelnék, különösképpen így a 20. évforduló tájékán. Úgyhogy meg is szervezték. Mivel amerikaiakról van szó, a barátaik is főleg amerikaiak, így a lemezen kicsit túlsúlyban vannak az (észak-)amerikai előadók (legalábbis jelentőségükhöz képest), de ez legyen a legnagyobb gond. Emellett német és spanyol zenekarok szerepelnék még a lemezen (pontos listát lásd lejjebb), valamint maga az ünnepelt zárja a lemezt egy koncertfelvétellel (amit a lipcsei Wave Gotik Treffenen vettek fel pár évvel ezelőtt). A minden ízében a Darkwood világát idéző tetszetős kiadvány a német FolkWorld kiadóval együttműködésben jelent meg, 300 példányban (200 fekete és 100 arany) vinilen. Megrendelhető a kiadótól (amíg a készlet tart, persze).

Szólj hozzá!

2017.09.09. 19:00 balazs_k

A Sieben budapesti fellépésének képei

Címkék: koncertbeszámoló

sieben_sm.jpgSikeresen lezajlott Matt Howden első budapesti koncertje. Sokat hozzátenni a korábbiakhoz nem tudok, és nem is nagyon akarok, azt hiszem, hogy elég, ha annyit mondok: tökéletes volt, mint mindig. Talán csak egy apró megjegyzés, észrevétel: ezen az estén talán inkább a nyugodtabb, csendesebb, "meditálósabb" darabok voltak terítéken, valószínűleg ez a műsor illett jobban a "hely szelleméhez". Egy klubkoncerten vagy fesztiválon, ahol állnak és esetleg táncolnak is emberek, jól jönnek a lendületesebb tételek, egy ülős koncerten viszont nagyszerűen működik egy ilyen összeállítás. Csodálatos volt elejétől a végéig. És a közönség is igazán lelkes volt, megérdemelt volt a többszörös ráadás és a remek hangulat.

Szólj hozzá!

2017.08.30. 10:00 balazs_k

Matt Howden is végre Budapesten

Címkék: koncertajánló

sieben_sm.jpgIgazán örömteli eseménynek nézünk elébe: szeptember 1-jén végre eljut Magyarországra is Matt Howden is, Sieben nevű projektjével lép fel Budapesten. Ahogy többször említettem már, lemezen is jó, amit csinál, de igazi terepe a színpad, az élő koncert. Hogy magamat idézzem:

„Matt Howdent sokadjára láttam, és bár lemezen már régóta nem nagyon hallgatom, de élőben mindig érdeklődéssel várom, és nyugodtan mondhatom, mindig lenyűgöz. Annak idején, amikor egyedül maradt, jól kitalálta ezt az egyszemélyes, looppedálos felállást, ami persze elsősorban az érdekességfaktora miatt köti le az embert, de azzal teljes mértékben. Mindig is jó hegedűs volt, emellett tökélyre fejlesztette a looppedál használatát, tényleg lenyűgöző nézni és hallani, ahogy egymásra rétegzi a különböző szólamokat, hangzásokat, a hegedűt dobnak, gitárnak, basszusgitárnak használja, ebből épít fel komplett dalokat, melyek soha nem üresek, nem válnak unalmassá, még ha a struktúra, a metódus sok esetben ugyanaz is. Minden fellépése egy élmény, amit látni kell (nem csak hallani).”

„... ez mindenképpen az a zene, amit látni is kell, nem csak hallani. Ahogy felépíti a dalokat, ahogy egymásra rétegzi a hegedűsávokat, dobot, gitárt, basszusgitárt helyettesít (imitál) velük, ahogy él a színpadon, egyedül belakja az egész teret - tényleg egy csoda, öröm nézni (és hallani).”

Ami szintén örömteli még, hogy sikerült az eseményhez méltó helyszínt is találni, az impozáns Nádor Terem tökéletesen illik ehhez a zenéhez és előadáshoz.

Szólj hozzá!

2017.06.19. 22:00 balazs_k

A 2017-es WGT képei

Címkék: koncertbeszámoló

wgtbanner2.jpgA szervezők döntésének köszönhetően (miszerint az eddigi kettő helyett már csak egy "neofolk nap" volt, és az is olyan, amilyen) az idei fotógalériánk rövidebb lesz a megszokottnál (két rész helyett csak egy), de azért így is próbáljuk a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből. Következzen tehát az első nap utolsó négy fellépője a Volkspalastból és a második nap utolsó fellépője a Schauspielhausból. A képeket szokás szerint Riesenberger Mónika készítette.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2017.05.05. 19:00 balazs_k

30 éves a Cold Meat Industry - Jubileumi fesztivál Stockholmban

Címkék: koncertajánló

cmi.jpgBár nem teljesen a szívem csücske ez a vonal, ez olyan esemény lesz, hogy nem lehet szó nélkül hagyni. Idén ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját a sötét (elsősorban skandináv) industrial és ambient egykor legjelentősebb kiadója, zászlóshajója, inspirátora (és még fokozhatnám), a Cold Meat Industry. Sok jelentős előadót és lemezt adott a világnak ez a kiadó, a 90-es években nem volt nála meghatározóbb ebben a körben, és nagyon sokan viseltettek rajongással maga a kiadó iránt is, megvettek mindent, amit kiadtak, tekintet nélkül arra, hogy ki szerepelt rajta (ehhez persze hozzájárult az is, hogy nagyon sokáig tényleg minőségi kiadványaik voltak, lehetett bízni az ízlésükben és értékítéletükben). Idővel persze minden jónak vége lesz, az utóbbi pár évben szép lassan ez a kiadó is földbe állt (mint sokan mások a "hőskorból"). De most, a harmincadik évforduló kapcsán Roger Karmanik kiadóvezető a Death Disco csapatával karöltve úgy döntött, hogy méltóképpen ünnepli meg ezen jeles eseményt, és tényleg egy olyan rendezvényt sikerült összehozniuk, ami párját ritkítja, minden egykori (és mai) rajongó álmainak netovábbja. És persze csak most, egyszeri alkalommal, soha többet (persze azért a negyvenedik meg az ötvenedik évfordulót ne zárjuk ki).

A felállás igazán impozáns, a kiadó legjelentősebb előadóit sikerült összehozni erre a fesztiválra:

Arcana, Archon Satani, Brighter Death Now, Coph Nia, Desiderii Marginis, Deutsch Nepal, In Slaugther Natives, Morthound, Mortiis, MZ.412, Ordo Rosarius Equilibrio, Raison D'Etre, Sanctum, Sephiroth, Sophia

Aki valaha is odavolt a Cold Meat Industryért és zenekaraiért, még most csapjon le gyorsan a jegyekre, amíg lehet, mert nem hiszem, hogy sokáig elérhetőek lennének.

Szólj hozzá!