HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2016.05.22. 00:00 balazs_k

OF THE WAND AND THE MOON - Tunes for a Twilight, Tears for a Lifetime MC (Heidrunar Myrkrunar, 2016)

Címkék: lemezkritika

otw_cass.jpgAz amerikai Brave Mysteries kiadó szokása, hogy az Amerikában turnézó európai neofolk zenekaroktól kiad egy kazettát a turnéhoz kapcsolódóan, régi számokkal, átdolgozásokkal, érdekességekkel. Így volt ez tavaly a Darkwoodnál, idén pedig az Operation Equinox fedőnéven futó turné kapcsán az Of the Wand and the Moon esetében is. Ez a kazetta 100 példányban jelent meg, természetesen el is fogyott mind, így Kim Larsen megjelentett belőle egy európai verziót is saját, Heidrunar Myrkrunar nevű kiadójánál, 300 példányban, kicsit más dallistával, mint az amerikai verzió esetében (konkrétan két szám különbözik), kicsit más címmel (egy szó a különbség).

Ezen a kazettán korábbi dalok akusztikus verziói találhatók, ami persze kissé furcsán hangzik egy eleve nagyrészt akusztikus zenénél, mondjunk inkább lecsupaszított verziókat. Úgy, ahogy azt a nürnbergi koncerten is hallhattuk, akusztikus gitár mellett melodika és tangóharmonika szerepel (nem egyszerre, felváltva, de inkább a melodika dominál), valamint itt a stúdiófelvételen még egy kis csőharang is fel-felbukkan színesítésnek.

Ahogy a fellépéseken is, itt is minden eddig megjelent lemezről hallhatunk dalokat, persze azért a legutóbbi album számai vannak túlsúlyban, és ez pont így van jól, mert főleg ezeknél a tételeknél van értelme akusztikusabb verziókat csinálni a nagylemez zenekari hangszereléséhez képest.

A számok között bejátszások (régi zenék, beszédek, filmrészletek, zajok-zörejek, hangképek) töltik ki a játékidőt, elsősorban tényleg csak kitöltésnek, túl sok funkciójuk nincsen, talán csak annyi, hogy ne csak 10 nagyon hasonló hangszerelésű dal zakatoljon végig a felvételen, legyenek benne más hangulatok is. Egyébként aki szereti a zenekar zenéjét, szereti ezeket a dalokat, az ezzel az anyaggal sem csalódhat, szépen előadott, jól felvett, kimondottan hangulatos darabokat hallhat a kicsit több mint 40 percben.

Egyedüli kritika talán a borítót érheti, csak egy paneles-egy oldalas, lehetett volna vagy még egy plusz panel az információknak, vagy nyomtathatták volna a belső oldalra, mert ez így nagyon üres. Egyébként szépen kivitelezett kiadvány, kb. 15 év óta ez az első új kazettám, pedig mindig is szerettem ezt a formátumot, sokáig ellenálltam a cd-nek, már rég mindenki cd-zett, én meg még mindig kazettákat vettem (és arra másoltam át a zenéket a cd-ről, ha már nem jelent meg hivatalosan kazettán is). De persze ezek az idők már elmúltak, de azért szívesen veszem, ha néha-néha ilyen formában visszatérnek.

Akinek nincs már magnója, annak sem kell lemondani erről az élményről, a Tesco bandcamp-oldalán meghallgatható mind a két verzió (az amerikai és az európai is).

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása