HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2012.01.14. 16:00 balazs_k

RAFLUM - Forgotten woods in autumn's silence CD (Pest Productions, 2011)

Címkék: lemezkritika

Eddig, a nemzetközi helyzetet jól leképezően, főleg európai előadókkal és kiadványokkal foglalkoztunk, néha-néha szóba kerül egy-két amerikai is, más földrészek abszolút fehér foltnak számítanak ezen a téren. Pedig Ázsiában is zajlik az élet (már csak méretéből kifolyólag is), jelentős színtér kezd kinőni, alakulnak zenekarok, születnek kiadványok, még ha hozzánk ezekből nagyon kevés is jut el, hiába mondják, hogy az internetnek köszönhetően eltűnnek a határok, minden karnyújtásnyira kerül, a kulturális határok, úgy látszik, továbbra is jelen vannak. Kitekintésként jöjjön egy rövid ismertető a kínai Raflum bemutatkozó EP-jéről.

A zenekar mögött a szecsuáni Han áll, aki 2009-ben kezdett ezen a néven zenélni, és egy demó elkészítése után jutott a lehetőséghez, hogy kiadhassa első hivatalos anyagát a kínai Pest Productions gondozásában. A névből már talán lehet sejteni, hogy egy metalkiadóról van szó, elsősorban black metalra szakosodva. A Raflum zenéje valamennyire illik ide, a tipikusnak mondható, "metalosok játszanak akusztikus folkot" vonalba sorolható. Akusztikus/klasszikus gitár, szintetizátor, fuvola/furulya, természeti hangok (szél, mennydörgés, madárcsicsergés, vízcsobogás, tücsökciripelés), nagyrészt instrumentálisan (az Early Morning című dalban hallható egy kevés suttogás - ha nagyon odafigyel rá az ember). A tételek jól kidolgozottak, szépen szólnak, kellemes, nyugodt hangulatot árasztanak. Hogy a metalos gyökerei is megmutatkozzanak, néhány számban rockdobok is megjelennek, kétlábdob, farkasüvöltés, minden, ami ezen a vonalon kötelező - de nem biztos, hogy itt annyira nagy szükség volt rá. Van egy-két rövidebb szerzemény, ami inkább vázlatnak tűnik, véget ér, mielőtt kibontakozhatna, ezeket nem ártott volna jobban kimunkálni, mert egyébként nem rosszak ezek a dalkezdemények. És az egész anyagra ezt lehet mondani, egyáltalán nem rossz, kimondottan kellemes hallgatnivaló, a hossza is ideális (24 perc), ennyi idő alatt nem válik unalmassá. Azt nem mondom, hogy ez a lemez, ez a zenekar fogja megváltani ezt a zenei világot, vagy bármi újat mutatna, sok ilyet hallhattunk már, de aki igazán szereti ez a stílust, az nyugodtan tehet vele egy próbát, nagy baja biztos nem lesz tőle, és megtapasztalhatja, hogy a Föld túlfelén is élnek rokonlelkei.

A teljes anyag meghallgatható a Pest Productions Bandcamp-oldalán, és persze meg is vásárolható a kiadótól.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása