HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2012.01.10. 20:00 balazs_k

CULT OF YOUTH - The Devil's Coals 7" (Blind Prophet Records, 2011)

Címkék: lemezkritika

A tavalyi év egyik legkellemesebb meglepetése számomra a Cult of Youth új nagylemeze volt. A korábbi anyagaik nem nagyon érintettek meg, nem is hallgattam őket túl sokat, ez a lemez viszont már az első hallgatás után megfogott, azóta is rendszeresen visszatérő vendég a lejátszómban, teljesen elnyerte a tetszésem ez a neofolkos, new wave-es, (post)punkos keverék. És ami fontos még, hogy jól is szól, szemben a korábbi kiadványokkal, melyek eléggé erőtlenek voltak. Az album után nem sokkal megjelent egy kislemez is, két új számmal. Az A oldalon a címadó The Devil's Coals található, ami egy hagyományosabb neofolkos szerzeményként indul, csak akusztikus gitár, basszus, hegedű és visszafogott ének, a dobok később lépnek be, ezzel új lendületet adva a dalnak, az ének is fokozatosan átvált a megszokott, punkosabb kiabálásba, és ez így is marad a végéig. Ez a szám a nagylemez zenei világának egyenes folytatása, ugyanazon a színvonalon és minőségben. A B oldalon pedig egy feldolgozás található, mely (a) Martial Canterel szintén tavaly megjelent You Today című lemezén szereplő minimalista szintipop dal, a Sidestreets élőhangszeres átirata. A Cult of Youth verziója kicsit lendületesebb az eredetinél, de nagyjából ugyanazt adja vissza, csak gépek helyett gitárokkal és dobbal (és egyéb hangszerekkel) előadva, a végén torzított gitáros zúzással. Az album kritikájánál azt írta egy hozzászóló egy másik oldalon, hogy őt a Cult of Youth a régi, 80-as évekbeli magyar alternatív és újhullámos zenekarokra emlékezteti. Én akkor ott ezt nem éreztem annyira találónak, ennél a feldolgozásnál viszont nekem is egyből a korai Európa Kiadó és társai jutottak eszembe. Persze ez főleg a közös ősöknek, a közös gyökereknek és hatásoknak (angol new wave és post punk, amerikai art punk) köszönhető, így 30 év különbséggel is. A 80-as évek szerelmeseinek mindenképp ajánlott darab.

A kislemez 500 példányban jelent meg (400 fekete és 100 kék vinyl), és már az összes elfogyott (talán egyes terjesztőknél még elvétve akad pár darab). Úgy tűnik, a Cult of Youth Amerikában kezd egyre népszerűbb lenni, nem is érdemtelenül. Talán előbb-utóbb Európában is így lesz, jó esély van rá.

http://www.blindprophetrecords.com

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezek a videók inkább a nagylemez kritikájához illenének, de mivel ott ezt már gondolom kevesek látnák/olvasnák, ezért inkább ide.

Itt látható egy nagyon jó minőségű élő (TV-)felvétel, nagyrészt a lemez dalait játsszák:

www.youtube.com/watch?v=G2EYYEIDTYs

Ez pedig a The Pole Star című szám hivatalos videója:

www.youtube.com/watch?v=t2jkl7DUPSU
süti beállítások módosítása