HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2011.04.04. 19:00 sorger

MERZBOW/Z'EV - Spiral Right/Spiral Left CD (Cold Spring, 2010)

Címkék: lemezkritika

Mivel a két formáció mindennemű különösebb teketória nélkül, rögvest a közepébe vágva veselkedik neki a zaj egy újabb megnyilvánulásának, így rendhagyó módon én is mellőzöm az általában szokásos bevezetőt, illetve a lezárást. A Masami Akita vezette japán MERZBOW és az amerikai Stefan Joel Weisser irányította Z'EV egyesíti erejét ezen a korongon, a hallgatóság tűréshatárának korlátait erőteljesen és megingathatatlanul feszegetve. Itt nincs különösebb pihenő, vagy tétovázás, tépelődés. Ellenállhatatlan monstrumként olyan dózisban árad felénk a káosz, hogy jobb esetben csak kapkodhatjuk a fejünket. Rosszabb esetben kivesszük a korongot a lejátszóból és a HIS DIVINE GRACE után szabadon minimum egy ütvefúróval esünk neki és kezdünk hozzá az elpusztításához. Zenéről itt még véletlenül sem beszélhetünk, inkább a végletekig eltorzított, kifacsart, kibelezett hangok egymásra rétegződéséről van szó, ahol minden módszer megengedett, sőt kötelező, amivel a zenétől való totális elrugaszkodást elő lehet segíteni. Itt hatványozottan igaz a korábban már unalomig ismételt sablon, miszerint az anyag meghallgatásához feltétlenül szükséges némi ráhangolódás, felkészülés. A MERZBOW áttekinthetetlenül sűrű és kusza életművét figyelembe véve ez annyira nem is meglepő, ellenben a Z'EV azért alkotott már ennél egy hangyabokányival élvezhetőbb produkciót is, aminek távolról ugyan, de talán még a zenéhez is volt némi köze. Két tételre bontva, 50 percben kapjuk a kiképzést, amiért őszinte hálát kell éreznünk a két formáció, illetve az angol Cold Spring kiadó irányába, persze csak mértékkel... Érdekességnek (esetleg elrettentésnek) jó ez a lemez, de akadnak nála sokkal értékelhetőbb próbálkozások is a harsh noise műfaján belül.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása