HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2011.01.06. 22:00 sorger

DEATH IN JUNE - Peaceful Snow (New European Recordings, 2010)

Címkék: lemezkritika

Egy ideje már kapható, és azt gondolom, remek nyitánya a 2011-es esztendőnek a DEATH IN JUNE aktuális sorlemezének bemutatása itt az oldalunkon is. Douglas Pearce szerencsére ismét a zenével foglalkozik (Miro Snejdr hathatós támogatásával), és lássuk be, mindenkinek jobb is így. A szárazabb tényekkel már foglalkoztunk korábban, így arra nem térek ki részletesen, mindössze annyival egészíteném ki, hogy a különböző bakelitek impozáns megjelenése ellenére, nálam a dupla lemezes CD lett a befutó, a tekintélyes mennyiségű zenei bónusz miatt elsősorban.

A nyitó Murder Made History mindjárt egy rendkívül lendületes dal finom és kiemelten hatásos megbicsaklásokkal, soha rosszabb kezdést. A Fire Feast vastagon effektezett vokális témáival szintén remek darab, elegánsan, de határozottan vezeti tovább a hallgatót az ezt követő címadó és a felvezető 7"-es bakelitnek köszönhetően kellemes ismerősként üdvözölt Peaceful Snow felé. Megkapó és rendkívül hatásos szerzemény, nem véletlenül lett címadó kompozíció, valódi ékköve az új albumnak. A Life Under Siege a hangszerelés ellenére is erősen a klasszikus albumok vonalára emlékeztet, ha létezne gitáron előadott verzió, az számomra egyértelműen a Rose/Symbols albumok világát idézné. A Nausea zaklatott zongorajátéka, a Wolf Rose határozottsága, a My Company Of Corpses szöveges utalásai kivétel nélkül emlékezetes pillanatok, de igazából az egész album rendkívül kellemes hallgatnivaló, engem már az első hallgatás során meggyőzött. A felvezető 3000 példányhoz tartozó Lounge Corps pedig igazi kuriózum és valódi gyönygyszemeket foglal magába. Hihetetlen, borzongató érzés a klasszikusok újraértelmezett, zongorás verzióit hallgatni, a szlovák úriember itt is fantasztikusan teljesít, bámulatos eleganciával jönnek az ismert dallamok. Nincs pontos információm arról, hogy Miro Snejdr mennyire kapott szabad kezet a komponálás során, de itt valódi átdolgozásokról, az eddig rejtett értékek felszínre emeléséről van szó. Az eredeti formájukban is kiemelkedően teljesítő kompozíciók itt szinte szárnyalnak, messze felülmúlják az előzetes várakozásaimat. Meg kell jegyeznem, az örök kedvenc Luther's Army itt is döbbenetes hatással bír! A már jól ismert dalok könnyed eleganciával, mindeközben a csoportra olyannyira jellemző dacos büszkeséggel gordülnek végig a hallgatón, csodálatos zenei élményt biztosítva. Kicsit talán továbbra is a klasszikus albumok árnyékában maradva, de a DEATH IN JUNE ismét fantasztikus anyagot alkotott, nálam vitán felül a tavalyi év legjobbja.

Jelenleg még az összes verzió beszerezhető a terjesztőknél, így az érdeklődőknek nem lesz nehéz dolga. Én egyértelműen a dupla CD mellé teszem a szavazatom, de az elszántabb gyűjtők a bakelitekkel is bátran próbálkozzanak, posztert és egyéb extrákat vehetnek birtokba ezáltal.

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tényleg jó a lemez, de voltak tavaly sokkal jobbak is.
@AndorIstván: Említenél néhány példát?
BDN-Where dreams come true, Stormfagel-Eldvakt, ORE-Songs for hate. Hirtelen ennyi, de volt még néhány.
@AndorIstván: Ha jól tudom, a BRIGHTER DEATH NOW 2009-es (meg egyébként is...), a STORMFAGEL-ről volt kritika (távolról sem lelkendező), az ORE is hamarosan terítékre kerül. Nem győztél meg.
süti beállítások módosítása