HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2010.12.23. 13:00 sorger

DER BLUTHARSCH / WHITE HILLS - Today I Want To Catch Clouds 7"EP (WKN, 2010)

Címkék: lemezkritika

Albin Julius évekkel ezelőtt letért arról az útról, amit nagyrészt egymaga épített ki kockánként, albumonként, néha botrányos cirkuszokkal, megkérdőjelezhető produkciókkal meghintve. Persze nem volt egyedül az úton, akadt azért társasága bőséggel, de azt el kell ismerni, talán a legismertebb, legfelkapottabb formációja a martial industrialnak a DER BLUTHARSCH volt. Felejthetetlen, megkerülhetetlen anyagok sorát alkotta meg a kezdeti időkben, csak halkan jegyzem meg, a sok vacak és haszontalan kiadvány mellett, és rengeteget tett azért, hogy így vagy úgy, de egy viszonylag szélesebb réteg ismerhesse meg ezt a kezdetben kevesek számára életre keltett zenei világot. A sokakra annyira jellemző felesleges - habár bizonyos szempontból érthető - kesergésen pedig már nagyon ideje lenne túllépni és elfogadni, Albin és csapata visszavonhatatlanul (?) elmerült a '70-es, '80-as évekre annyira jellemző pszichedelikus rock világában, feszes hátraarcot fricskázva a vele szembeni elvárásoknak. 

Az új (megosztott) kislemez a simán kihagyható kategória megtestesítője. A DER BLUTHARSCH oldalán található szokásos untitled (de azért Today I Want) ugyan nem rossz szerzemény, ellenben önállóan kissé kevésnek, feleslegesnek találom. Albumon introként, vagy két dal között átkötésként remekül beválna, de így magában csak lóg a levegőben. Tömör, morajló masszát kapunk, kicsit disszonáns vokállal, de mire elkapná a hallgatót a lendület, már vége is van. A tengerentúli fiatalokból álló WHITE HILLS szerzeményéről pedig annyit, hogy simán lehetne egy újkori DER  BLUTHARSCH-dal, vagyis elég nehéz eldönteni, hogy ki plagizálta a másikat. Lüktetően kásás, minimál noise rock, olyan gitárszólóval, ami egy az egyben Jörg barátunk munkája is lehetne. Simán hallgatható darab, de semmi különös.

Összegezve, nem rossz ez a két dal, csak egy picit lóg az egész kiadvány a levegőben, mintha valaminek a felvezetése lenne, habár itt legalább zenét kapunk, ami korábban nem mindig volt igaz a DER BLUTHARSCH kislemezeire. Az anyag limitált példányszámos, de még könnyedén beszerezhető a jelentősebb európai terjesztőknél, vagy akár közvetlenül Albintól is. 

www.hauruck.org

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Track of the haunted óta nem érdekel a Blutharsch, így ezt a lemezt sem fogom megvenni.
@L.L: Pedig neked vannak későbbi lemezek is, pl. When all else fails, vagy nem jól emlékszem, nem tőled kaptam azt kölcsön annak idején?

Ja, egyébként meg ...hunted.
Van néhány újabb darab is, de csak elvétve. Nem jól emlékszel.

Hunted:)
süti beállítások módosítása