HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2010.11.28. 22:00 sorger

LUFTWAFFE - Ere I Perish CD (Old Europa Cafe, 2010)

Címkék: lemezkritika

2003-ban a LUFTWAFFE Ascension Of Indignation kislemeze az év egyik legnagyobb robbanása volt, legalábbis nálam. Ehhez képest egy évvel később a Trephanus Uhr minimum egy vulkánkitörés erejével taglózott le, végérvényesen és megingathatatlanul maguk mellé állítottak, ámbár 2006-ban az Event Nihility számomra egyértelmű megtorpanás és egy nagy kérdőjel. Idén viszont végre forgalomba került a friss album és újra reng a föld, szól a megtestesült, durván kimunkált, szépséges káosz.

A tengeren túlra tekintve a műfajon belül viszonylag ritka az ennyire harcos, karcos kiállással, megszólalással  rendelkező formáció, a zenekar semmit nem bíz a véletlenre, minden precízen a helyén. Az intróként funkcionáló Cultural Hell hagyományosan egy jól eltalált, effektekkel nyakon öntött szerzemény, tökéletes nyitány, némi bájos (baljós?) malacröfögéssel kiegészítve. A folytatásban a Death By Division, majd a címadó Ere I Perish harsog kíméletlenül, mindkét darab lendületes, zajos, tipikus LW-kompozíció. A továbbiakban sincs kímélet, a Seven Rays dörömbölő kavalkádja, a Bloodline kissé talán (esetleg szándékosan) túlvezérelt dobja, egy rendkívül szép dallamra úsztatva, markáns, karakán szövegmondással, a Feraland tempós hullámzása, sok-sok gitárral, kivétel nélkül, kifogástalan precizitással dübörgő szerzemény. Az egész album egy lüktető zajmassza, tébolyító dallamokkal fűszerezve, néhol egyértelműen neofolk-közeli gitártémák, harciasan zakatoló, dübörgő dobolások, képtelenség közömbösen hallgatni, garantáltan felkavaró élmény, egyenként kiemelhetném az összes dalt! A zenekar gerincét alkotó, trükkös nevű B9 Invid és J1 Statik mellett ezúttal is számos vendég segítette a lemez elkészítését, többek között a (számomra) megingathatatlan legendaként funkcionáló, szövegmondó Richard Leviathan, a híres-hírhedt Sabrina Steiner nagybőgőn, illetve Erin Powel (AWEN) vokál és ütőshangszerek, a többiek (Sasha Feline, Katrin X, N2 Itiniti) számomra ismeretlenül csengő nevek. Röviden, az új lemez a Trephanus Uhr ikertestvére is lehetne, fantasztikus album, csak ajánlani tudom!

Az ezúttal Old Europa Cafe kiadásában megjelent albumot ősszel Csehországban és Hollandiában is bemutatta a zenekar, természetesen elsöprő sikerrel, így egyértelműen kijelenthetem, a LUFTWAFFE továbbra is megingathatatlanul menetel tovább, zenéjében kiteljesedve.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sasha Feline és N2 Itiniti a Valence nevű amerikai neofolkzenekarból vannak, ők a vendégzenészek a Luftwaffe koncertjein is, meg van közös projektjük is a Luftwaffe tagjaival, Gnomonclast néven, nemrég jelent meg a lemezük, szintén az Old Europa Cafénál.

Katrin X pedig az Awenben játszik (ének, ütősök).
@balazs_k: Hm, pedig a GNOMONCLAST-ot és az AWEN-t ismerem is, de úgy látszik nem eléggé.
A borítót, mintha Bosh festette volna.
süti beállítások módosítása