HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2010.11.23. 19:00 sorger

APOPTOSE - Bannwald CD (Tesco Organisation, 2010)

Címkék: lemezkritika

Az APOPTOSE-ra a DER BLUTHARSCH Fire Danger Season című gyűjteményes anyagán figyeltem fel első ízben (ahol természetesen egy Albin Julius-szerzeményt gyúrtak át), majd következett a 2000-ben Tesco címkével megjelent Nordland album, amit én sajnos csak több éves késéssel ismertem meg (a többi kiadványukhoz eddig még nem volt szerencsém). Idén új album jelent meg a csoporttól (szintén a Tesconál) Bannwald címmel.

Sejtelmesen búgó hangképek, lágyan csilingelő dallamok uralják az album nagy részét, olykor egy kis finom, női vokállal (Hexenring), vagy éppen női-férfi duettel (Berkanas Traum) kiegészítve, (megkockáztatom) megkoronázva, hiszen a dark ambient műfajában viszonylag ritka, hogy ilyen szépen és tisztán csengő dallamokat hallhatunk ének formájában. A dobok visszafogottan, érzéssel szólnak, mindig csak ott, ahol valóban szükség van rájuk, hiszen itt egyértelműen inkább a lágy hangfüggönyként dúsan szétterülő szintetizátorörvényeké a főszerep, habár azért az Ein Jahr Und Ein Tag és az Im Bannwald során a Fanfarenzug Leipzig (érdemes rájuk keresni a világhálón, garantált a meglepetés) által az ütős hangszerek sincsenek teljes mértékben a háttérbe szorítva. Ha kicsit ismertebb lenne Magyarországon, feltétlenül szorgalmaznék egy APOPTOSE- koncertet, a jelenlegi hazai viszonyokat figyelembe véve azonban szinte garantált anyagi bukást jelentene, sajnos.

Egy szó, mint száz, nálam eddig az idei év egyik kellemes meglepetése az új APOPTOSE-album.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én láttam egyszer őket koncerten a Fanfarenzug Leipziggel közösen (sőt, kétszer is, ha jobban belegondolok), az tényleg hatásos volt. Kb. 20 dobos, kb. 14 és 60 év között, és ahogy egyszerre ütötték a dobokat, amilyen beleéléssel, az idősebb nők is... Mondjuk magában az Apoptose, dobosok nélkül, nem tudom, mennyire tudná lekötni az ember figyelmét élőben.
süti beállítások módosítása