HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2010.11.22. 19:00 sorger

BLOOD AXIS / Andrew King - The Dream / Fröleichen So Well Wir 7"EP (Storm, 2010)

Címkék: lemezkritika

Az egykori botrányhős és első számú (egyik a sok közül) közellenség, időközben édesapává és megfontolt nebulóvá érett Michael Moynihan és zenekara, a BLOOD AXIS idén - rendkívül hosszú idő után - végre friss anyaggal jelentkezett. Kis időbeli eltéréssel egy 7" EP és egy album is a "boltok polcaira" került, ezek közül én most az Andrew Kinggel közös kislemezt mutatom be.

A BLOOD AXIS oldalán a zenekar eddigi termésének egyik legmegkapóbb, tökéletesre csiszolt harmóniákkal tűzdelt szerzeménye található, nevezetesen a The Dream. Valóban álomszerű ez a dal, ringató, mindeközben fennkölt, feszes és magával ragadó, ami azért a szövegében (Walther von der Vogelweide) továbbra is büszkeséget, eltökéltséget és magabiztosságot sugároz, némi dacossággal nyakon öntve, különösen Michael tolmácsolásában. Annabel Lee természetesen itt is a zenekar egyik erősségeként domborít, Robert Ferbrache pedig gondoskodott arról, hogy minden a helyére kerüljön, mind a hangszerelés, mind a rögzítés tekintetében. A zenekar már sok éve maga mögött hagyta a korábban szinte védjegyként használt komolyzenei loopokat és militáns attitűdöt, helyükre különböző népzenei hatások léptek, de a magabiztos kiállás soha fikarcnyit sem kopott.

Andrew King szerzeményéről inkább csak tájékoztató jelleggel néhány szót, soha nem rajongtam különösebben a zenei tevékenységéért, így talán kevésbé lenne méltányos kritizálnom őt. Egyetlen dallamra épül az itt hallható szám (Fröleichen So Well Wir, Alternate mix) gerince Andrew King és Hunter Barr megfogalmazásában, kicsit monoton és furcsán hangszerelt. John Murphy itt is felbukkan (megszámlálhatatlanul sok helyen hallhattuk a játékát az elmúlt közel 30 évben), egy rendkívül egyszerű dobtémával egészíti ki a dalt. A szöveg itt Oswald von Wolkensteintől származik, aminek előadásába Anne Schliephake is besegített. Érdekes szerzemény, aki teheti, tegyen vele egy próbát, vagy veselkedjen neki a Deus Ignotus albumnak, ez a dal ugyanis az eredeti formájában onnan származik.

A korong 500 példányra limitálva jelent meg és már viszonylag kevés helyen kapható, de azért nem reménytelen próbálkozni a beszerzéséve. 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása