HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2015.01.03. 12:00 sorger

EMPYRIUM - Into The Pantheon CD/DVD (Prophecy Productions, 2013)

Címkék: lemezkritika

empyrium_pantheon.jpgValó igaz, soha nem voltam elkötelezett rajongója a húsz éve alapított, a klasszikus gitárok és különböző autentikus népi hangszerek használata miatt előszeretettel a neofolk-neoclassical közegbe terelt német EMPYRIUM csoportnak, de kisebb-nagyobb intenzitással azért próbáltam követni a pályájukat, gyakorlatilag a megalakulásuk óta. A Where At Night The Wood Grouse Plays és a Weiland albumok véleményem szerint vitathatatlan gyöngyszemek, ezen túl akadt még néhány kompilációs korongon elszórt mesteri darab, de a "maradék" számomra jó, ám nem kiemelkedő, metál zenei közegből érkező fiatalok érdekes kísérlete mindössze. A kiadványaikat mindig nagyon jól megkomponálták, figyeltek a részletekre (belbecs és külcsín tekintetében egyaránt), a hangszereiket több mint kielégítő módon kezelik, de valahogy mégsem ragadtak magukkal igazán (de azért például Németföldön roppant népszerűek természetesen), a katarzis valahogy mindig elmaradt. Így volt ez a 2011-es debütáló, lipcsei WGT-s koncertjükig. Jelen esetben tehát párhuzamosan írhatnék a 2013-ban megjelentetett CD, illetve DVD/Blu-Ray kiadványokról, valamint fűszerezhetném az élőben megtapasztalt varázs élményével (ezt korábban meg is tettem a lipcsei beszámolónál, így akit érdekel, bátran el is olvashatja), azonban mégsem fogok, következzék inkább egy információval, technikai paraméterekkel diszkréten fűszerezett, kissé megkésett ajánló.

A kezdés (a rövid introt követően) egy frissebb darab (The Day Before The Fall) képében túlzás nélkül fergetegesen magával ragadó, valódi extázis. Ez a dal ugyanakkor még csupán megjelenésre várt (habár a Whom The Moon A Nightsong Sings címmel ellátott kiadói válogatáson már szerepelt egy korai verzióban), a közönség mégis azonnal a produkció hatása alá került. Egy hegedűs, egy csellista, három gitáros, egy basszusgitáros, egy billentyűs és egy dobos felállásban adják elő dalaikat, valamint hárman vokáloznak is a hangszerek kezelése mellett. A dalok egészséges szórásban adagolva kerültek kiválasztásra, csaknem a komplett eddigi életművet bemutatva a kezdetektől egészen napjainkig. Az 5 kamerával rögzített képanyagra panasz nem lehet, ízléses és szépen megkomponált vágásokkal dobja fel Ronald Matthes rendező (és egyben operatőr), így végig magas színvonalon peregnek az események az elhangzó daloktól függetlenül is. Olykor ugyan némileg mesterkélten drámai póz jellemzi a zenészeket (különösen igaz ez az egyik őstagnak számító Markus Stock esetében), de nem túl zavaró módon szerencsére, a giccstől ez még elég távol áll.

A kiadvány természetesen messze nem adja vissza azt a túlzás nélkül mágikus élményt, amit a lipcsei Pantheon kupolatermének színpadán produkált a zenekar és tapasztalhatott meg élőben az a néhány száz szerencsés (köztük jómagam és még jó néhány magyar - az unatkozó, ámde szemfüles jelenlévők akár keresgélhetik is önmagukat a DVD-n, hiszen elég gyakran pásztázzák a kamerák az egybegyűlt tömeget), ellenben korrekt kiadvány és becsülettel összeállított, megszerkesztett anyag.

A Prophecy egyik nagy dobása volt ez a csomag 2013-ban, a hírek szerint a vártnak megfelelően veszik is az érdeklődők a mai napig, és a három különböző verzió (CD, DVD+Blu-Ray, CD+DVD+Blu-Ray) az előzetes kétkedő hangokat elcsendesítve megfelelő arányban került a terjesztők, majd a rajongók birtokába. Én ugyan még így is hiányolom kicsit a különböző extrákat, amikkel talán még inkább fel lehetett volna dobni a csomagot, de ez természetesen mit sem von le az összességében páratlan élmény harmóniájából.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A teljes felvétel az alábbi linken is megtekinthető:

www.youtube.com/watch?v=4DiqesgVt60
süti beállítások módosítása