HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2014.11.06. 20:00 sorger

WAPPENBUND - Licht Ist Leben LP (Neuropa Records, 2014)

Címkék: lemezkritika

wappen_licht.jpgSzűk 1 hónappal ezelőtt adtunk hírt a német martial industrial legenda, a Sven Bussler vezette WAPPENBUND aktuális csatakiáltásáról, az első körben kazettán 2009-ben, majd később 2013-ban CD formájában megjelentetett Licht Ist Leben című produkciójáról. Akkor még csak előjegyezhető volt, most azonban a szerencsés és villámgyors érdeklődők már a kezükben is tarthatják a három különböző verzióban (75 példányos fehér lemez, fehér lemez vörös csíkozással 25 példányban, valamint 100 példányos "heavy oxblood" korongok) megjelentetett bakelitek egyikét. Elvetemült esetben akár mind a hármat. A zene mélyebb boncolgatásától ezúttal eltekintek (akit érdekel a csoport, az már úgyis meghallgatta/beszerezte évekkel ezelőtt), annyit azonban feltétlenül meg kell említenem, hogy a CD-verzión található 2 bónusz dal itt is szerepet kapott, valamint messzemenőkig szubjektív módon megítélve, itt hallható a komplett életművet tekintve is az egyik legerősebb, legfelkavaróbb Bussler-szerzemény, nevezetesen a Licht Ist Leben I. Érzelmileg ez a kompozíció a valaha (Valhalla) a nagyközönség elé vetett legtekintélyesebb martial industrial alapvetések közé sorolható egyértelműen. Általánosságban a WAPPENBUND-tól megszokott zenei megoldások jellemzik a korongot (én a 100 példányos heavy oxblood verziót rendeltem meg, mert szerintem az a legszebb). Harcias, szikár dobok, hosszan kitartott, többségében pofonegyszerű szintetizátorok, kórusok, bombasztikus megszólalással, helyenként nagyívű női vokállal, illetve torzított férfi üvöltésekkel, archív beszédekkel kiegészítve.

A vöröses-barna, ezüstösen szürke és fehér színeket kombináló kihajtható puha tok szemet gyönyörködtető, ellenben az ilyen esetekben megszokott (sokak által megkövetelt) sorszámozás hiányzik a csomagolásról.

Röviden összegezve: ez egy pompás anyag, érdemes rá vadászni, de az aukciós oldalakon máris kúszik fel az ára.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása