HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2012.02.15. 20:00 sorger

Neofolk és azon túl - Interjú Uwe Noltéval

Címkék: interjú

Uwe Nolte neve elsősorban az 1998 óta aktív német ORPLID formáció kapcsán vált ismertté, de hősünk szorgalmas emberként soha nem tartozott a babérjain nyugodtan és hosszasan ücsörgő léhűtők közé. Igaz, publikált hanganyagot jó ideje nem adott ki a kezei közül (talán ez is változni fog a közeli jövőben), de szorgalmasan koncertezik több formációval, mindeközben olykor több mint furcsa nyilatkozataival még a legelszántabb rajongóit is képes zavarba hozni és az alább olvasható interjúból az is kiderül, hogyan látja Herr Nolte jelenleg a neofolk helyzetét a hazájában és annak határain túl.

- Helló Uwe! Már elég régen jelent meg hozzád köthető hanganyag. Mi a helyzet jelenleg az ORPLID, illetve a BARDITUS csoportokkal, mikor lesz új album?

- Helló Gergő! Nos, már hosszabb ideje érzem azt (elsősorban az oroszországi élményeim óta), hogy kevésbé fontos számomra a fokozott jelenlét a lemezkiadás terén, nem látom értelmét, hogy minden évben friss anyaggal hívjam fel magamra a figyelmet.  Ahelyett, hogy folyamatosan egy új albumon törjem a fejem, inkább szeretnék sokat utazni és természetesen - ha van rá lehetőség - minél több időt tölteni a színpadon. Megjegyzem, van azért ötlet bőven, ami kidolgozásra vár, tehát albumot is fogok csinálni a közeli jövőben, de semmi esetre sem akarom elkapkodni.

- Az ORPLID és úgy általában minden zenei megnyilvánulás, amiben részt vettél/veszel rendkívül sokrétű zeneileg, ami számomra igazán lenyűgöző és elismerésre méltó. Milyen zenei megoldások foglalkoztatnak jelenleg, merre vezet az utad a zene ösvényén?

- Én egyszerűen csak zenélni akarok. Nem érdekel a felhajtás, a felesleges körítés. Lehet, hogy ez sokak számára meglepő, de nagyon szeretem például a heavy metal zenét, amely rendkívül inspiráló és ösztönző számomra. Az ehhez a stílushoz köthető dalszövegek például gyakran igazán árnyaltak és nem ritkán szomorúak, így rendkívül nagy hatást gyakorolnak rám. Amikor elkap a lendület és igazán fel vagyok villanyozva, akkor rendkívül gyorsan haladok a dalszerzéssel. Jelenleg különböző hangmanipulációkkal próbálok kísérletezni, ezekből lenyűgözően érdekes eredmények születnek olykor, de orosz népdalok feldolgozását is tervbe vettem.

 

- Elsősorban az ORPLID egy időben egyértelműen az európai neofolk szcéna egyik legjelentősebb formációja és élharcosa volt. Mit gondolsz, a
titeket övező csend mennyire befolyásolja a népszerűségeteket a rajongók körében?

- Ez nekem egyáltalán nem fontos! Nem tagadom, örömömre szolgál, ha pozitív fogadtatásra talál a zeném, de ha ez elmaradna, az sem rázna meg különösebben. Azért kezdtem el az ORPLID-ot, hogy valami szépséget hozzak ebbe az ocsmány világba. Ez egy ilyen zene, a népszerűséget pedig meghagyom a pop-ikonok kiváltságának, vagy átkának (lásd, néhány a közelmúltban elhalálozott sztár)...

- Az egyik személyes kedvencem a SONNENTAU Das Laub Fällt Von Den Bäumen című EP-je. Erről a formációról régóta semmi hír. Esetleg számíthatnak a rajongók valamikor folytatásra?

- Valóban, a SONNENTAU egy elég korai próbálkozás és meglepően sikeresnek bizonyult. Ellenben a formáció körüli történések egy idő után nem igazán voltak problémamentesek, sajnos. Nem vagyok üzletember, nem éreztem fontosnak, hogy szerződéseket írjak alá a SONNENTAU kapcsán, de ez utólag hibás döntésnek bizonyult. A részletekbe viszont nem szeretnék belemenni. Szomorú történet, és tudom, hogy a rajongók várják az új dalokat, vannak is ötleteim, de nem tudom, hogy mikor fog ebből bármi is megvalósulni.

- A Das Mädchen Aus Der Fremde, valamint a Später Tag számomra az ORPLID legszebb pillanatait jelentik, de a Nächtliche Jünger összességében is fantasztikus alkotás. Milyen emlékeket őrzöl eme remekmű kapcsán? Említs, kérlek, néhány jelentősnek mondható eseményt, vagy pillanatot az ORPLID és úgy általában a munkásságod kapcsán!

- Köszönöm az elismerést, az említett dalokat én is nagyon kedvelem, de van még rengeteg kedvencem és annyi emlék fűz ezekhez. Talán egy könyvet is írhatnék, amiben összefoglalnám a zeném lényegét, a dicső pillanatokat és a keserű tapasztalatokat... Ha feltétlenül meg kell neveznem néhány dalt, akkor ezeket említeném: Frühling, Orplid, Der Götter Gnade és így tovább...


- Beszélj kérlek a Noltexről, mit kell tudnunk róla?

- A Noltex egy nagyon bensőséges és összetartozó "család". Ha a nyugati kultúrának be is alkonyul, a Noltex akkor is túl fog élni, mert egy igazi "német Leonidász".

- Mesélj a 2010-ben lebonyolított orosz túrádról! Milyennek találtad a keleti fogadtatást és a közönséget?

- Világszerte rengeteg országban jártam már, de egyik sem inspirált annyira, mint Oroszország. Undor és csodálat, brutalitás és szépség, a kultúra kiteljesedése, amely egy szemétdombba torkollik és mindez egyben, egyszerre, egy hihetetlen kavalkád formájában. Döbbenetes érzés megtapasztalni mindezt. Egy kicsit egyértelműbben: az élet egy kis faluban a Volga mentén, a Zhiguli (Zsiguli) Nemzeti Parkban, ott élt a közvetlen közelében Ilja Repin, ő egy festő volt, az egyik legismertebb műve a Hajóvontatók a Volgán. A táj csendes, békés, lehet horgászni, lovagolni, szinte a béke szigete és mindeközben minden lépésedet árgus szemek figyelik, ha érted, hogy mire gondolok...

- Mi a véleményed a német neofolk színtérről és ezen túl az európairól, vannak kevésbé ismert, de ígéretes formációk a hazádban? Kiket tartasz említésre méltónak?

- Nem érdekel a neofolk-jelen! Tudom, hogy vannak jó zenekarok és érdekes előadók, de a színtér jól megvan nélkülem is. Én Uwe Nolte vagyok. Se több, se kevesebb.

- A Forseti Lebt válogatás megszületését egy rendkívül nemes összefogás adta, ennek megfelelően a rajta hallható dalok is igen magas színvonalat képviselnek. Véleményem szerint ez a korong minden idők egyik legjobb neofolk válogatása (többek között még a Cavalcare La Tigre képviseli számomra ezt a nívót). Milyen emlékeid vannak erről a kiadványról?

- Szomorú idők jártak akkor, sajnos. Egyszerűen csak segíteni akartunk Andreas Ritternek és a családjának, de sajnos nem tehettünk túl sokat. A barátság nagyon fontos! Mostanság az embereknek csak a Facebook létezik és közben elfelejtenek egymás szemébe nézni.

- Milyen zenéket hallgatsz manapság? Említs kérlek néhány számodra kedves albumot 2011-ből!

- Ebben a pillanatban DOOMSWORD szól nálam és miután lejárt a lemez, utána szintén DOOMSWORD fog következni. Újra és újra... Nagyon szeretem! Az új album ugyan egy kicsit gyengébbre sikerült, de a Gergovia, a Death Of Ferdia és a One Eyed God hihetetlenül közel áll hozzám. Komolyan, jobb, mint a MANOWAR!

- Köszönöm a beszélgetést! Mivel zárnád le az interjút?

- Megtiszteltetés volt veled beszélgetni, köszönöm az interjút! Mindig nagyon kedveltem az országotokat és alig várom, hogy nálatok koncertezhessek! Ave Wengria!

További információk: www.noltex.de

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása