HTML

dp-motiv

Neofolk, dark folk, apocalyptic folk, post-industrial, martial industrial, military pop, dark ambient, neoclassical, ritual, noise - hírek, lemezkritikák, koncertajánlók, interjúk, koncertbeszámolók

Címkék

2011.03.30. 19:00 sorger

Interjú Henrik Nordvargr Björkk-kel

Címkék: interjú

Ellentmondásokkal és kérdőjelekkel sűrűn tűzdelt az a pálya, amin hosszú évek óta halad rendíthetetlenül Henrik Nordvargr Björkk, miközben töretlen elszántsággal igyekszik áthatolni a sötét hangulatú zajzene világán (vagy még mélyebbre merülni benne). Az alábbi interjú talán választ adhat néhány felmerülő dilemmára (miközben persze újabb kérdések sorát nyitja meg), annak ellenére is, hogy Henrik ezúttal sem volt túl bőbeszédű.

 

- Mi volt az ok, amiért elkezdtél zenélni? Melyik volt az első zenekar, amiben szerepeltél?

- Ez csak úgy jött belőlem. Természetesnek találtam, hogy ezzel kell foglalkoznom. Mindig élveztem a hangok előállítását minden formában, a legmeglepőbb megoldásokkal és ez valójában nem is zene, csak hang. Eleinte csak hangszalagokat manipuláltam és másoltam össze, majd idővel megszületett a POUPPÉE FABRIKK nevű formáció, amely jelenleg is létezik.

- Azt gondolom, a három legismertebb hozzád köthető formáció az MZ.412, a FOLKSTORM és a TOROIDH. Egyetértesz? Az első két említett projekt körül most zajlik az élet rendesen, de mi a helyzet a TOROIDH esetében? Lesz esetleg új album? A verebek egy újabb kollaborációról csiripelnek.

- Igen, azt hiszem különösen az MZ.412 lett kiemelten népszerű és meglepően sikeres. Azt hiszem, mi voltunk az első zenekar, akik hidat építettünk az industrial és a black metal közé. Rengeteg metalfanatikus figyeli a kiadványainkat, így azt hiszem, igazán népszerűek vagyunk az ő köreikben is. A TOROIDH is nagyon sikeres, én pedig igazán büszke vagyok rá! Jelenleg a honfitárs ARDITI zenekarral dolgozunk egy közös kiadványon.

- Ha már itt tartunk, beszélj kérlek a legfrissebb FOLKSTORM-albumról, valamint a Cold Spring által megjelentetett MZ.412 újrakiadásokról és a díszdobozról. 

- A FOLKSTORM megy tovább azon a természetes úton, amit az előző, Ortodox című albummal kezdtem el kitaposni. Az új lemez címe Folksongs, melynek rögzítése során kipróbáltam rengeteg új eszközt és megoldást, különböző hangmodulációkat alkalmaztam, így a hangzás igazán szónikus mélységekbe merül és rendkívül változatos. Próbálok a korábbiaknál szervezettebb módon dolgozni, de azért természetesen továbbra is fontos szerepet kap a rögtönzés, amely mindig egyfajta kiindulási pont számomra. A Cold Spring által megjelentetett díszdoboz egy igazán grandiózus kiadvány. Tartalmazza az eddigi összes MZ.412-albumot, tekintélyes mennyiségű extrával fűszerezve. Ezen az anyagon többet dolgoztunk, mint korábban bármin. Rengeteg időt fordítottunk a felvételek rekonstruálására, a régi és az új dalok hangzásbeli kiegyenlítésére. Óriási élmény volt ez számunkra, keményen dolgoztunk, de nagyon megérte, roppantul elégedettek vagyunk vele. Tökéletes munkát akartunk végezni, ami talán sikerült is. 

- Min dolgozol jelenleg, milyen megjelenések várhatóak tőled a közeli jövőben? Mesélj kérlek az említetteken túli zenekaraidról (ALL HAIL THE TRANSCENDING GHOST, NORDVARGR stb.)

- Több kollaboráció is tervben van, de jelenleg elsősorban az új MZ.412-albumra kell koncentrálnom. Az általad említett formációk 2011-ben pihentetve lesznek.

- Az egyik személyes kedvencem, a GOATVARGR, már a második albumát jelentette meg tavaly. Várható esetleg folytatás a jövőben? A Quorthon felé irányuló tiszteletadás itt rendkívül hangsúlyos. Mit jelent számodra ő maga, valamint a BATHORY?

- Igen, a szívünk csücske ez a kis próbálkozás, mindeközben tiszteletadás Quorthon és munkássága irányába. Andy (Goat) és  én nagyon szeretjük, fontos nekünk. Minden bizonnyal lesz egy harmadik album is, de nem hiszem, hogy ebben az évben. A témája azonban továbbra is a vadászat és a hajsza élményének közvetítése a hallgatók felé.

- Mennyire követed az aktuális noise-industrial színtér mozgását? Akad esetleg olyan formáció, amire szívesen felhívnád az emberek figyelmét?

- Nem igazán. Én már szinte teljesen leálltam az aktuális zenei kínálat nyomon követésével. Próbálom pótolni az egyéb elmulasztott dolgokat az életemben.

- Mesélj kérlek a MERZBOW-val való együttműködésedről!

- Nincs túl sok mondanivalóm ezzel kapcsolatban. Mély tisztelettel dolgoztunk és talán lesz valamikor folytatás is.

- Mit jelent számodra a zene? A magyar Magna magazinnak adott interjúdban sok évvel ezelőtt azt nyilatkoztad "A zene gonosz". Kifejtenéd ezt egy kicsit bővebben?

- Túl sok zene születik feleslegesen. Rengetegen foglalkoznak olyasmivel, amit előttük már mások is megcsináltak. Amit pedig akkor mondtam, azt most is tartom.

- Évekkel ezelőtt volt egy rendkívül érdekes együttműködésed az olasz FORGOTTEN TOMB zenekarral (Love's Buriel Ground album). Milyen tapasztalatokat gyűjtöttél a velük történő közös munka során?

- Nem tudok sokat mondani a dologgal kapcsolatban, talán azért is, mert egyre öregebbnek érzem magam (nevet). Csináltam néhány átvezetést, meg ilyesmi, de semmi különös. Azért persze erre a munkámra is büszke vagyok. 

- Nos, ez minden, köszönöm az interjút! Milyen szavakkal búcsúznál?

- Mint mindig: a zene gonosz!

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem ragozta túl, azért jó volt olvasni és persze közben mz-t hallgatni. tetszenek a mostani posztok!
süti beállítások módosítása